Bachelor i anvendt filosofi

Gjennom studiet oppdager du hvor mye av det du er omgitt av, som er filosofi. Filosofi er rett og slett overalt!

Bildet kan inneholde: panne, skulder, øyenbryn, nakke, kjeve.

Navn: Charlotte Ekroll
Studier: Bachelor i anvendt filosofi (fullført) og master i religion, filosofi og samfunn Hjemsted: Flekkefjord

Hvorfor valgte du studiet?

Da jeg var ferdig på videregående var jeg veldig usikker på hva jeg ville studere. Jeg bestemte meg for å ta et friår fra skolebenken og begynte å jobbe på sykehuset i Kristiansand. Jeg kom bare et halvt år inn i friåret før jeg fant ut at jeg ville studere videre likevel. Siden jeg allerede bodde i Kristiansand og ikke ville flytte lengre bort hjemmefra, ble UiA et naturlig valg.

Jeg gjorde meg kjent med hvilke studier og fag som var på UiA, og prøvde å ha et åpent sinn til hva jeg kunne finne. Da jeg leste om emnene på årsstudiet i filosofi, syns jeg de virket veldig spennende. Planen var å teste ut årsstudiet, og så heller prøve meg på noe annet hvis jeg ikke trivdes. Jeg endte opp med å like det såpass godt at jeg fortsatte på bachelorgraden i filosofi, og nå videre på master i Religion, filosofi og samfunn.

Hva lærer du?

Gjennom det første året i bachelorgraden blir man tatt gjennom grunnsteinene innenfor den filosofiske tradisjonen, slik som kunnskapsteori, etikk, metafysikk og logikk. Man får kjennskap til ulike filosofer og hvilke teorier de hadde om verden innenfor disse områdene. I tillegg til denne “konkrete” kunnskapen, sitter man også igjen med en mer usynlig kompetanse som likevel er overførbar til mange andre situasjoner utenfor filosofistudiet. Som filosofer blir vi godt trent til å granske argumenter, både andres og våre egne, og vi får et skarpt skråblikk på samfunnet og blir gode kritiske tenkere.

I tillegg til dette, blir man gjennom filosofistudiet utfordret på de tingene man trodde man visste om verden. I etikk-emnet studerte vi de etiske implikasjonene av det å spise kjøtt og i metafysikk-emnet ble det stilt spørsmål ved hvordan vi tenker på tid. Gjennom at antatte sannheter utfordres på den måten, blir man trent i å stille spørsmålstegn ved ting som kan virke selvfølgelig. Det er en utrolig viktig ferdighet å ta med seg videre i alle arenaer i livet.

Hva er det beste med studiet?

Det er mange ting jeg liker med studiet. Jeg føler jeg får bruk for det jeg lærer nesten uansett hvor jeg skal i arbeidslivet etterpå. Man utvikler seg utrolig mye som person underveis i studiet. For å starte på studiet må man ikke nødvendigvis være dypt inni filosofien fra før. Man kan starte uten å ha åpnet en eneste filosofibok. Gjennom studiet oppdager du hvor mye av det du er omgitt av, som er filosofi. Filosofi er rett og slett overalt! Det er kort vei mellom foreleser og student. Foreleserne er rause med tiden sin og setter gjerne av tid til å diskutere og filosofere rundt temaer dersom man er en aktiv student som tar initiativ.

Det jeg muligens liker aller best er at når man studerer filosofi, så er det mye rom for refleksjon. Temaene man lærer om kan man som regel vinkle inn på noe som er dagsaktuelt eller relevant for eget liv.

Hva vil du jobbe med når du er ferdig?

Dette endrer seg hele tiden!

Det er ikke til å legge skjul på at det som filosof kan være vanskelig å vite hva man kan bruke studiet til, eller å formulere hva man sitter igjen med av kompetanse. Som tidligere nevnt, tror jeg likevel at jeg får bruk for ferdighetene jeg har opparbeidet meg gjennom studiet nesten uavhengig av hvor jeg skal etterpå. Å ha kunnskap om filosofi og hvordan filosofere er nyttig uansett, siden det man i hovedsak trenes i, er tenking og å stille spørsmål.

Etter endt mastergrad er det flere veier jeg vurderer å ta. Jeg trives veldig godt med dybden vi får på masterstudiet, og at vi får muligheten til å komme inn under huden på et tema og bli godt kjent med det - på godt og vondt. Avhengig av hvordan det går med masteroppgaven, tror jeg det hadde vært gøy å gå videre på en doktorgrad. Ellers vurderer jeg å utdanne meg videre til filosofisk praktiker hos Norsk selskap for filosofisk praksis. Da kan man jobbe med personlig veiledning eller lede filosofiske gruppesamtaler. Av den typen arbeidsoppgaver jeg har likt å jobbe med tidligere, så brenner jeg for struktur og orden, og hadde elsket å jobbe som for eksempel organisasjonskonsulent eller noe lignende.

Publisert 20. apr. 2024