Slik forbereder studentene seg til arbeidslivet

Oppgavesamarbeid, praksis og relevante deltidsstillinger gjør at flere studenter får jobb etter studiene.

Studentene Marte Haneferd og Diella Rexha sitter på et grupperom med pcer og mobiler foran seg på pulten

Marte Haneferd og Diella Rexha er i praksis hos HMH (Hermine Marielle Nijzink er også med i gruppen, men ikke tilstede på bildet).

Av Anna Kristine Ravnaas
Publisert 9. feb. 2024 - Sist endret 10. mars 2024

Simon Storaker og Oliver Solberg tar en bachelorgrad i mekatronikk på UiA. De skriver bacheloroppgaven i samarbeid med industri- og teknologibedriften HMH.

Simon Storaker og Oliver Solberg står i et rom med andre mennesker i bakgrunnen, både på bakkenivå og på en avsats med rekkverk i etasjen over
Simon Storaker og Oliver Solberg skriver bacheloroppgaven i samarbeid med HMH.

- Det er givende å jobbe med en reell problemstilling i bacheloroppgaven. Vi tror det er en fordel å vise til når vi senere skal søke jobb, sier Storaker og Solberg. 

Gjennom oppgaven arbeider de både med mekanisk design, hydraulikk, simulering og regulering.

- Til slutt skal vi antageligvis lage en 3D-printet modell som skal demonstrer konseptet, sier de to. 

Fot innenfor

Eirik Magnus Skår tar en mastergrad i mekatronikk ved UiA. Ved siden av studiene skaffet han seg en deltidsstilling hos HMH som nylig førte til tilbud om fast jobb allerede før masteroppgaven er levert.

- Deltidsstillingen er relevant både for studieløpet og for fremtidig jobbmuligheter. Jeg bryner meg på problemstillinger som jeg ellers ikke ville gjort i et vanlig studieløp. Ikke bare er det lærerikt og lønnsomt, men det var også en døråpner til en bransje jeg ønsket å jobbe i, sier Skår.

Eirik Magnus Skår står på stand med HMH foran en skjerm, et bord og to roll-ups
Eirik Magnus Skår representerte HMH under Karrieredagen på UiA, campus Grimstad. Han skal starte i fast stilling til høsten.

Ikke bare teknologer

HMH er et internasjonalt selskap med 2500 ansatte i 16 land. I Kristiansand har de kontor på Dvergsnes og var tidligere kjent under navnet MH Wirth.

- Vi samarbeider med studenter både gjennom oppgaveskriving, praksisplasser og egne internships som fungerer som sommerjobber eller deltidsstillinger, sier Thomas Kiledal, ansvarlig for rekruttering i HMH.

De siste årene har HMH utvidet UiA-samarbeidet til også gjelde flere fagmiljøer som HR og økonomi.

- Vi har et samarbeid med en studentgruppe fra HR-studiet ved UiA som har vært i praksis hos oss i to måneder. De har gjennomført en undersøkelse om hvilke forventinger nyutdanna har til arbeidslivet, noe vi helt klart har bruk for i vår egen rekruttering av nyutdannede, sier Kiledal.

- Det har vært spennende å se hvordan HR-faget anvendes i praksis. Vi opplever at det vi jobber med har stor nytteverdi både for oss og bedriften, sier Marte Haneferd og Diella Rexha som er i praksis hos HMH.

For HMH er det viktig å være i tett kontakt med studentene på UiA for å gjøre firmaet synlig og attraktivt.

- Det er mange flinke studenter på UiA, så naturligvis får vi stort utbytte av å få fersk fagkompetanse til å se på våre problemstillinger. I tillegg får vi anledning til å knytte kontakter med den neste generasjonen som skal ut i arbeidslivet, sier Kiledal og legger til at mange tidligere studenter fått fast inn i fast stilling som følge av samarbeidet.

Studenten ønsker samarbeid

Karriereveileder Silje Holteberg
Karriereveileder Silje Holteberg ved UiA Karriere møter mange UiA-studenter som får kontakt med arbeidslivet gjennom studiene.

Karriereveileder ved UiA Karriere, Silje Holteberg, forteller at det stadig er flere UiA-studenter har kontakt med arbeidslivet under studietiden gjennom oppgaver og praksis.

- Dette ønsker studentene mer av, både fordi det er lærerikt, men også fordi mange studenter skaffer seg kontakter som er verdifulle for å få seg jobb, sier Holteberg.

Ønsker du å komme i kontakt med arbeidslivet gjennom et oppgavesamarbeid, en praksisplass eller en deltidsstilling? Besøk UiA sin koblingsportal Kompetansetorget.