Bachelor

Idrett

Kristiansand

Bachelorprogrammet i idrett tilbyr en unik kombinasjon av teoretisk kunnskap og praktisk erfaring, laget for å utruste deg med de nødvendige ferdighetene innen idrett og fysisk aktivitet.

I tillegg til kayakk er du med på alpint, klatring, kano og seiling

Fakta om programmet

Studiepoeng:
180
Studiets varighet:
3 år
Organisering
Heltid
Oppstart:
Høst 2024
Åpner for søking:
1. februar
Ordinær søknadsfrist:
15. april
Studieplasser:
35

Om studiet

Idrettsbachelorprogrammet er skreddersydd for deg som brenner for idrett, fysisk aktivitet og treningslære. Gjennom studiet vil du få en omfattende praktisk innføring i et bredt spekter av idretter og aktiviteter, som for eksempel ballspill, alpint, snowboard, friluftsliv, svømming og friidrett. 

I løpet av 1. studieår får studentene delta på mange spennende kurs:

  • Kystfriluftsliv med bland annet seiling, kajakk og klatring
  • Vinterkurs i langrenn
  • Vinterkurs med alpint og snowboard
  • Vinterfriluftsliv

I teoriundervisningen vil du blant annet lære mer om treningsfysiologi og anatomi, motorisk utvikling og ulike idrettspsykologiske perspektiver i idretten. Med en sterk vektlegging på trener- og veilederperspektivet, vil du bli rustet til å møte dagens og morgendagens utfordringer i praksisfeltet.

Det er mulig å søke direkte opptak til studiets 3. år, hvis du har to årsstudier vi kan godkjenne i vårt bachelorprogram (derav idrett årsstudium).

Hva lærer du?

Gjennom dette studiet vil du tilegne deg dybdekunnskap om anatomi, bevegelseslære, idrettsfysiologi, samt teorier innen trenings- og aktivitetslære. Idrettspedagogikk og idrettspsykologi, sammen med motorisk læring og utvikling, står også sentralt, og sikrer en helhetlig forståelse av ferdighetsutviklingen i idrett. Du vil ikke bare lære om idrett i teorien, men også utvikle praktiske ferdigheter i et mangfold av idrettsaktiviteter, noe som forbereder deg til å lede og veilede på både individ- og gruppenivå.

Undervisning

Studiet tilbyr en mangfoldig kombinasjon av forelesninger, praktiske aktiviteter og selvstudium, noe som sikrer en variert og engasjerende læringsopplevelse. Gruppearbeid og prosjekter fremmer samarbeid og tverrfaglig læring, mens de praktiske øktene gir verdifull «hands-on» erfaring i ulike idretter og aktiviteter. 

Undervisningsspråk: Norsk (enkelte emner kan bli gitt på engelsk)

Praksis

Det gis noe praksis i faget treningsledelse.

Utveksling

Utvekslingsprogrammet gir en fantastisk mulighet til å fordype seg i idrettsrelaterte emner ved anerkjente institusjoner rundt om i verden, som også gir verdifull internasjonal erfaring. Utveksling skjer i 2. studieår, i ett eller to semestre.

Det er også mulig å studere emner innen andre fagområder enn idrett, dersom dette godkjennes som bredde i 2. studieår av bachelorprogrammet i idrett.

Bachelorprogrammet i idrett har en rekke kvalitetssikrede utvekslingsavtaler med samarbeidsinstitusjoner i Europa, New Zealand og Australia.

Hit kan du reise på utveksling i dette studiet

Alt du trenger å vite om utveksling

Studiemiljø

Vårt engasjerte og aktive studiemiljø tilbyr et bredt spekter av aktiviteter og turer som fremmer sosial interaksjon og nettverksbygging blant studentene. Som Silje, en av våre tidligere studenter, uttrykker det: «Fordelen med dette studiet er at det er god variasjon mellom teori og praksis. De praktiske timene og turene gir gode forutsetninger for å finne seg venner. Jeg tror at ved å lære om noe teoretisk for så å gjennomføre det praktisk gjør fagene mer interessante.» Dette sosiale miljøet, kombinert med en tett kobling mellom teori og praksis, gjør studieopplevelsen både berikende og minneverdig.

Nettverksbygging og sosialt liv

Trisalus er linjeforeningen for studenter som studerer folkehelse, idrett, ernæring og friluftsliv. Trisalus fremmer samhold på tvers av studieretninger og tilbyr en rekke medlemsfordeler, arrangementer og samarbeid med andre linjeforeninger ved Universitetet i Agder.

Linjeforeningen Trisalus på Instagram

Linjeforeningen Trisalus på Facebook

Følg studentkonto på Instagram for flere innblikk i studiet!

Jobb- og karrieremuligheter

Med en idrettsbachelor kan du se frem til varierte karrieremuligheter innen trening, ledelse og veiledning, både i organisert og uorganisert idrett.

Hva kan du bli?

Etter å ha fullført studiet, kan du for eksempel arbeide som idrettstrener, aktivitetsleder, personlig trener, idrettskoordinator, idrettspedagog, eller som leder innen idrettsklubber og -forbund.

Videre studier

Bachelorgraden kvalifiserer for videre studier på masternivå, både i Norge og internasjonalt. Dette inkluderer master i idrettsvitenskap, idrettsledelse, idrettspedagogikk, samt andre relevante fagfelt som ytterligere kan spisse din faglige profil.

Aktuelle masterstudier på UiA:

Etter mastergrad i idrettsvitenskap, kan du få undervisningskompetanse i skolen ved å ta:

Kan du ta master andre steder enn på UiA?

Ja, studiet kvalifiserer for masterstudier også andre steder. Det er opptakskontoret ved studiestedet som tilbyr masteren som må vurdere om du er kvalifisert ut ifra deres opptakskrav. Siden opptakskrav kan endre seg, må det enkelte studiested du vil søke svare spesifikt på dette.

Søknad og opptak

Søk Samordna opptak innen 15. april 

Søknadsfrist er 1. mars for noen søkere

Opptakskrav

For å søke på 1. år på bachelorstudiet

Generell studiekompetanse. 

For å søke direkte til 3. år i idrett bachelorprogram

Idrett årsstudium (60 sp) samt et annet årsstudium i tillegg, kan kvalifisere for å søke direkte opptak til 3. studieår av bachelorprogrammet i idrett.

Se avsnitt «Oppbygning» i Studieplan for å finne hvilke årsstudier som kan godkjennes i 2. studieår. 

For betinget tilbud (som gis ca. 1. april) kan søker ikke mangle mer enn 30 sp i nåværende studieprogram.

Søk innpassingsopptak

Andre krav i løpet av studiet

Du må være i relativt god fysisk form, og det stilles krav til aktiv deltakelse i den praktiske og obligatoriske undervisningen.  En del av undervisningen er lagt utenfor universitetets arealer, dette gjelder eksempelvis vinterkursene.

Du må ha en politiattest, du vil få mer informasjon om dette etter studiestart.

Poenggrenser ved forrige opptak

Poenggrensene endrer seg fra år til år, avhengig av karakterene til de som søker studiene. Det gir altså bare en indikasjon på om du får studieplass.

Poenggrensene gjelder opptak til 1. år av bachelorprogrammet.

  • Førstegangsvitnemålkvote (skolepoeng): 42,0
  • Ordinær kvote (konkurransepoeng): 42,7

Om poengberegning og poenggrenser i Samordna opptak

Karakterkalkulator på utdanning.no

Spørsmål om opptak til studiet?

Slik søker du

Kontakt opptakskontoret: opptak@uia.no

Kontakt

Studiet leveres av Fakultet for helse- og idrettsvitenskap