Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse og minst to års arbeidserfaring.

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Innhold

Formålet med emnet er å øke kompetansen i endringsledelse, team og samskaping for å håndtere og gjennomføre endringsprosesser i organisasjoner.

Første del av emnet tar for seg ytre drivkrefter og hvorfor endring skjer. De ytre drivkreftene medfører at organisasjoner må håndtere indre faktorer gjennom strukturelle og kulturelle prosesser i endring.

Sentrale tema er evidensbaserte teorier på strategier for hvordan endring kan foretas. I tillegg fremheves ulike perspektiver på ledelse av og hvilke former for ledelse som er best egnet i ulike endringsprosesser. Et annet relevant område er hvordan organisasjoner kan foreta involverende endringsledelse, internt teamarbeid og samskaping med eksterne aktører for økt innovasjon, nytte og verdiskapning.

I emnet inngår strategiske og formelle prosesser, involverende endringsledelse, teamarbeid og samskaping av verdier. Det inngår også en gjennomgang av endringer via formelle prosesser gjennom visjon og oppdrag, samt via verdiforankrede kulturelle og menneskelige prosesser. Etiske verdier og bærekraft er sentrale tema for å få til samskapende endring.

Emnet skal gi studenter kritisk og reflektert endringskompetanse slik at de kan planlegge, gjennomføre og evaluere organisatoriske endringer. Emnet kombinerer forskningsbaserte teorier med praktiske eksempler og case.

Læringsutbytte

Etter gjennomført emnet skal studenten

- kunne fortolke og anvende kunnskap om ulike perspektiver på organisasjonsendring og hvordan endringsprosesser ledes og forankres

- kunne reflektere over og forstå de grunnleggende elementer av organisatorisk endring som ytre drivkrefter, innhold og omfang, kontekst og prosess for involverende samskapende endringsledelse

- forstå og anvende interne teamprosesser samt eksterne og samskapende endringsprosesser

- ha bred kunnskap om kommunikasjon og strategier for involvering i endringsprosesser

- ha ferdigheter i å skrive en større prosjektoppgave

- kunne anvende etisk og ansvarlig endringsledelse i organisasjoner

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent forprosjekt. Nærmere informasjon gis

Undervisnings- og læringsformer

Seks fysiske samlinger à to dager over to semester, med forelesninger, case og gruppediskusjoner. I tillegg kommer nettstøttet undervisning. Arbeid med oppgaver mellom samlingene. Forventet arbeidsomfang på rundt 810 timer hvor arbeid med prosjektoppgaven utgjør omtrent halvparten.

Undervisningsspråk: norsk

Litteratur: norsk og engelsk

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnet skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Nei. (Emnet tilbys som et frittstående EVU-tilbud og inngår ikke i enkeltemneordningen på UiA)

Eksamen

Eksamen i emnet er todelt:

• skriftlig prosjektoppgave, individuell eller gruppe (2-3 personer). Dersom prosjektoppgaven gjennomføres i gruppe, er karakteren felles for gruppa. Vekting 60 prosent.

• to dagers (48 timer) individuell skriftlig hjemmeeksamen. Vekting 40 prosent.

Bokstavkarakter

Annen informasjon

Ansvarlig fakultet

Handelshøyskolen ved UiA

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ORG976 – Endringsledelse og organisasjonsendring 7.5
ORG989 – Digitalisering, endringsledelse og organisasjonsutvikling 7.5
ORG999 – Samskapende organisasjoner 2.5
ORG907 – Endringsledelse 2.5
ORG214 – Endringsledelse 2.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 17. juli 2024 23:09:50