Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Ph.d.-program i humaniora og pedagogikk

Forkunnskapskrav

Utdanning på masternivå i et relevant fag.

Det kreves opptak på relevant doktorgradsprogram.

Anbefalte forkunnskaper

Det anbefales at deltakerne har skaffet seg grunnleggende kunnskap om sjangerteori. I forkant av kurset blir det lagt ut pensumtekster.

Innhold

Sjanger er en viktig forutsetning for forståelsen av alle typer tekster og uttrykk. Sjangermarkører signaliserer hva slags ytring man har med å gjøre, noe som kan fungere både som en fortolkningsnøkkel og som en form for appell eller markedsføring. Sjangerbevissthet har spilt en stor rolle i diktningens historie, men i moderne litteraturvitenskap har det vært en tendens til å nedvurdere dette som et trekk ved mindre høyverdig og autonom litteratur. Modernismen så seg selv som genreoverskridende, og senere i det 20. århundret medførte et intenst fokus på intertekstualitet også en neglisjering av sjanger. I de senere årene har denne tendensen snudd. Det skyldes delvis at det man kaller «genre literature» på engelsk - som f.eks. fantasy, dystopisk litteratur og krim - har fått økt popularitet og anerkjennelse. I tillegg har den nye mediehverdagen ført til at sorteringen av verk i sjangre - ikke bare innenfor litteraturen, men også innen musikk, film og spill - spiller en større rolle, samtidig som nye sjangre er i emning. Sjangerteoretisk medfører dette en ny oppmerksomhet om bruken av sjangre og sjangertrekk.

Dette Ph.d.-seminaret vil både ta for seg sjangerbegrepet generelt, og foreta utvalgte, representative dypdykk både innenfor historien og i samtiden. Fundamentale spørsmål blir: Hva er en sjanger og hvordan brukes sjangertrekk for å skape mening? Hvordan er sjangerfloraen i endring i dag, og hvilke krefter er med på drive frem de viktigste endringene?

Læringsutbytte

Etter deltakelse i kurset vil studentene ha oversikt over aktuelle problemstillinger innen sjangerteori, og fordypet kunnskap om de spesifikke emnene som det foreleses over. Studentene vil vite hvordan de kan anvende sjangerteoretiske perspektiver i analyser av litteratur, drama og TV/film.

Undervisnings- og læringsformer

Kurset vil bestå av forelesninger med påfølgende diskusjoner, konkret tekstarbeid med skjønnlitterære tekster, i tillegg til presentasjoner av og diskusjoner om studentenes egne prosjekter. Det legges opp til aktiv studentdeltagelse. Deltakerne kommer å lese et utvalg av både teoretiske og skjønnlitterære tekster før kurset. Disse vil både forberede dem på de tematiske forelesningene og tjene som utvidet diskusjonsgrunnlag.

Tilbys som enkeltemne

Ja.

Eksamen

Individuell skriftlig innlevering. 6 - 8000 ord. Bestått/ikke bestått.  

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 23:09:11