Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

EX-100 Examen philosophicum, JUR100 Examen Facultatum(juridisk metode 1), JUR115 Juridisk metode 2  og JUR114 Avtalerett

Innhold

Emnet JUR302 Obligasjonsrett omfatter regler innenfor rettsområdene kontraktsrett og pengekravsrett. Dette inkluderer både reglene om krav som springer ut av kontrakt og fellesregler for betalingsforpliktelser som er gyldig stiftet, uansett rettsområde. Emnet handler om de alminnelige obligasjonsrettslige reglene, supplert med særregler som gjelder på bestemte områder eller mellom bestemte parter. Sentrale tema er reglene om hvilke rettigheter og plikter kontraktspartene har etter kontrakten og ved kontraktsbrudd, herunder reglene om reklamasjon og retten til å kreve retting, prisavslag, erstatning (innenfor kontrakt) eller heving. Blant fellesreglene som gjelder generelt for gyldig stiftede betalingsforpliktelser, står blant annet reglene om foreldelse, renter, oppgjør ved betaling eller motregning, cesjon, tilbakesøkning, samskyld og regress, sentralt.

Emnet bygger videre på JUR114 Avtalerett. Regler om avtalerevisjon, blant annet avtaleloven § 36 og den ulovfestede regelen om bristende forutsetninger, som har vært berørt i Avtalerett, dekkes av læringsmålene i dette emnet i obligasjonsrett.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten ha oversikt over og kunne forklare

  • grunnleggende prinsipper for regeldanning på obligasjonsrettens område, lovfestede og ulovfestede obligasjonsrettslige regler, revisjon og lemping av avtaler eller avtalevilkår, på grunnlag av avtaleloven § 36 og læren om bristende forutsetninger, lovfestede og ulovfestede regler om pengekrav
  • samspillet mellom internasjonale utviklingstrekk og norsk obligasjonsrett, særlig på kjøpsområdet

Studenten skal også kunne

  • beskrive kontrakters betydning for å fremme varig, inkluderende og bærekraftig økonomisk vekst jamfør FNs bærekraftsmål nummer 8 og hovedtrekkene i EUs forbrukerdirektiver på obligasjonsrettens område.
  • anvende obligasjonsrettens særskilte metodiske utfordringer og tolke ulike typer kontrakter
  • håndtere samspillet mellom avtalen og bakgrunnsretten og mellom lov og ikke-lovfestede prinsipper, samt kunne håndtere preseptoriske reglers betydning for partenes rettsstilling
  • skille mellom sikre og usikre løsninger og i siste tilfelle være i stand til å argumentere juridisk forsvarlig for en løsning
  • utrede og utlede rettsskapende bidrag fra domstolene, med særlig vekt på høyesterettspraksis
  • reflektere over etiske problemstillinger innenfor kontraktsrett for å kunne anvende regelverket på en ansvarlig måte
  • arbeide selvstendig med obligasjonsrettslige spørsmål
  • formulere, drøfte og ta stilling til obligasjonsrettslige spørsmål på en poengtert og presis måte
  • anvende gjeldende rett for å rådgi i obligasjonsrettslige spørsmål
  • utforme, analysere og vurdere ulike kontrakter
  • identifisere, analysere og vurdere sammenhenger og linjer i obligasjonsretten

Vilkår for å gå opp til eksamen

Det vil være krav om minimum 75 % deltagelse på obligatoriske arbeidskrav. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg vil det være en større obligatorisk innleveringsoppgave som må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen. Studenter som ikke har fått godkjent de obligatoriske arbeidskravene, kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Plenumsforelesninger, seminarer og omfattende bruk av gruppearbeid. Studentene vil bli inndelt i grupper på ca 10 personer. Gruppearbeidet vil bestå av teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet. Det vil være krav om 9 -12 innleveringsoppgaver og kommentering av besvarelser i emnet. Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 810 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

Skoleeksamen som foregår over to dager. Hver dag utgjør 6 timer. Det gis en samlet bokstavkarakter. Dersom en student er syk en av dagene, må hele eksamen (begge eksamensdagene) tas på nytt.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JUR200 – Kontraktsrett II 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 21:06:35