Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

EX-100 Examen philosophicum, JUR100  Examen Facultatum 

Innhold

Emnet gir for det første en oversikt over familierettens og arverettens ulike temaer og plasserer rettsområdene i forhold til hverandre og andre rettsområder. I familieretten legges hovedvekten på rettsregler knyttet til ekteskap, det vil si inngåelse og oppløsning av ekteskap, og økonomiske rettsvirkninger av at et ekteskap består eller har bestått. I arveretten står retten til arv og uskifte etter loven, samt de ulovfestede reglene om livs- og dødsdisopsisjoner sentralt. Både på familie- og arverettens områder kan rettsspørsmål i stor grad reguleres gjennom avtaler og testamenter, da mange av lovbestemmelsene kan fravikes. I emnet går vi litt inn på lovens regler om å opprette ektepakter og testamenter, og grenser som lovene setter for slike disposisjoner. Rettsforholdet mellom barn og foreldre er ikke en del av emnet.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten kunne:

  • identifisere familie- og arverettens funksjon for å bidra til likestilling mellom kjønnene, jf. FNs bærekraftsmål nummer 5
  • reflektere over etiske problemstillinger på familie og arverettens område
  • arbeide selvstendig med familie- og arverettslige spørsmål
  • formulere, drøfte og ta stilling til familie- og arverettslige spørsmål på en poengtert og presis måte
  • anvende gjeldende rett for å rådgi i familie og arverettslige spørsmål
  • identifisere, analysere og vurdere sammenhenger og linjer i familie- og arveretten 

Vilkår for å gå opp til eksamen

Det vil være krav om minimum 75 % deltagelse på obligatoriske arbeidskrav. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg vil det være en større obligatorisk innleveringsoppgave som må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen. Studenter som ikke har fått godkjent de obligatoriske arbeidskravene, kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Plenumsforelesninger, seminarer og omfattende bruk av gruppearbeid. Studentene vil bli inndelt i grupper på ca 10 personer. Gruppearbeidet vil bestå av teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet. Det vil være krav om tre til seks innleveringsoppgaver og kommentering av besvarelser i emnet. Det er krav om minimum 75 % deltagelse på de obligatoriske arbeidskravene. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg må en obligatorisk innleveringsoppgave være godkjent. Studenter som ikke oppfyller arbeidskravet og/eller ikke har bestått den obligatoriske oppgaven kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 202 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

4 timers skriftlig individuell eksamen. Vurderingsuttrykk: gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JUR111 – Arve- og familierett 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 21:06:33