Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

EX-100 Examen philosophicum, JUR100 Examen Facultatum (juridisk metode 1).

Innhold

Emnet gir en grundig innføring i fremgangsmåten for å identifisere og løse rettsspørsmål på en måte som er anerkjent som legitim i det juridiske fagmiljøet. Dette omfatter en grundig gjennomgang av de norske rettskildene, samt sentrale prinsipper for tolkning av disse med særlig vekt på lovtolkningsprosessen. Sentrale prinsipper for utledning av argumenter fra kildematerialet og for avveining av ulike tolkningsbidrag (dvs prinsipper for slutning og vekt) vil bli gjennomgått, i tillegg til prinsippene for løsning av motstrid mellom rettsregler.

Emnet tar videre for seg rasjonalet som ligger bak den norske fremgangsmåten for løsing av rettsspørsmål. Sammenhengen mellom juridisk metode og grunnleggende rettsstatsverdier blir betont, og studentene får en innføring i legitimeringssystemet som ligger til grunn for identifiseringen av de norske rettskildene.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten kunne identifisere, analysere og besvare juridiske spørsmål ved hjelp av juridisk metode, herunder:

  • gjøre rede for hvilke rettskilder som er anerkjent som legitime i norsk juridisk metode og forklare denne anerkjennelsen ved hjelp av legitimeringssystemet
  • gjøre rede for og anvende prinsippene for lovtolking og prinsippene for regeldanning på "lovtomt" område
  • gjøre rede for og anvende prinsippene for løsning av tilfeller av motstrid mellom rettsregler
  • beskrive, forklare og reflektere over andres juridiske resonnementer, særlig i form av domsanalyse
  • formidle løsninger på juridiske spørsmål til ulike brukere, både i undervisningssammenheng og i yrkessammenheng, både nasjonalt og internasjonalt
  • forklare hvordan juridisk metode bidrar til vern om sentrale rettsstatsverdier, slik som rettssikkerhet, forutberegnelighet og likhet for loven
  • reflektere kritisk over gjeldende juridisk metode i lys av blant annet ivaretagelsen av grunnleggende verdier i rettssystemet, den norske konstitusjonelle orden og/eller den pågående internasjonaliseringen som medfører et stadig større tilfang av internasjonalt kildemateriale

Vilkår for å gå opp til eksamen

Det vil være krav om minimum 75 % deltagelse på obligatoriske arbeidskrav. Dette omfatter deltakelse i gruppearbeid, skriving og kommentering av besvarelser samt deltakelse i storgrupper. I tillegg vil det være en større obligatorisk innleveringsoppgave som må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen. Studenter som ikke har fått godkjent de obligatoriske arbeidskravene, kan ikke avlegge eksamen og må ta hele emnet om igjen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Emnet vil bestå av plenumsforelesninger og gruppearbeid i større og mindre grupper. Studentene vil bli inndelt i grupper på ca 10 personer, som til dels også vil møtes tre og tre i såkalt «storgruppe». I gruppene vil studentene arbeide med teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet, inkludert innleveringsoppgaver. Det vil være krav om tre til seks innleveringsoppgaver og kommentering av andre studenters besvarelser. Canvas, som er universitetets læringsstøttesystem, vil bli benyttet til publisering og innlevering av oppgaver samt formidling av annet studiemateriell og beskjeder fra emneansvarlig. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 202 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

4 timer skriftlig individuell eksamen. 

Vurderingsuttrykk: Bokstavkarakter

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JUR101 – Juridisk metode I 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 21:06:33