Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minst 180 studiepoengs omfang og minst to års relevant yrkespraksis.

Anbefalte forkunnskaper

Det anbefales gode kunnskaper i engelsk, da deler av pensumlitteraturen vil være engelsk.

Innhold

Verden digitaliseres i stadig økende tempo og virkningene av digitaliseringen gir store ringvirkninger i samfunnet. Digitalisering gir grunnlag for økonomisk vekst, har ulike klimaeffekter og påvirker grunnleggende verdier og normer i samfunnet. Fokus på etikk og lovverk blir viktig. Dette emnet gir studentene viktig kompetanse som gjøre dem i stand til å lede eller bidra til økonomisk, samfunnsmessig og økologisk bærekraftige digitaliseringsprosesser.

Emnet består av 3 hoveddeler:

  • Samfunnsmessig bærekraftig digitalisering

Digitalisering påvirker grunnleggende elementer som arbeidsliv, makt, demokrati og tillit. Lovmessighet og etiske vurderinger anses derfor som stadig viktigere i digitaliseringsarbeid. Denne modulen gir oversikt over sentrale lover som General Data Protection Act (GDPR) og gir grunnlag for lovmessig digitalisering. Modulen gir også innblikk i etiske grunnprinsipper samt normativ og anvendt etikk knyttet til digitalisering.

  • Økonomisk bærekraftig digitalisering

Modulen gir innsikt i hvordan nye digitale teknologier kan bidra til verdiskaping og økonomisk vekst. I denne delen av emnet inngår kritisk refleksjon rundt muligheter og utfordringer knyttet til digitale plattformer og økosystem samt digitale teknologiers rolle i sirkulær økonomi.

  • Økologisk bærekraftig digitalisering

Modulen gir innsikt i digitale teknologiers rolle i et økologisk bærekraftsperspektiv. Digitale teknologier har betydelig potensiale for å bidra til økt forståelse for komplekse miljømessige sammenhenger. Modulen illustrerer hvordan eksempelvis data science og kunstig intelligens kan hjelpe oss å forstå hvordan vi kan håndtere klimakrisen. Videre fokuseres det på utilsiktede konsekvenser som teknologirelatert energiforbruk og digitalt avfall. Modulen gir innsikt i hvordan design, implementering og evaluering av digitale teknologier kan bidra til miljømessig bærekraftig utvikling.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • ha inngående kunnskap om hvordan digitalisering kan påvirke samfunnsmessige, økonomiske og økologiske forhold

  • ha inngående kunnskap om praksis for design, implementering og evaluering av digitale løsninger for å støtte bærekraftig utvikling

  • ha inngående kunnskap om, og kunne kommunisere, ulike etiske utfordringer knyttet til digitalisering

  • kunne identifisere og drøfte hvilke lover som påvirker digitaliseringsprosesser og hvordan digitalisering kan utfordre eksisterende lovverk

  • kunne anvende forståelse av økonomisk, samfunnsmessig og økologisk bærekraft i utforming og gjennomføring av digitaliseringsprosjekter

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjente obligatoriske innleveringer. Nærmere informasjon gis i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen blir gitt som digitale samlinger med forelesninger og fellesarbeider. Undervisningen foregår gjennom forelesninger med vekt på dialog mellom studentene. Det legges opp til aktiv deltakelse fra studentene gjennom presentasjoner av artikler og eksempler fra praksis. Et sentralt virkemiddel for læring er obligatoriske prosjektoppgaver der studenter samarbeider. Det legges stor vekt på dialog mellom studentene, og gruppearbeid er et sentralt virkemiddel for læring i emnet. Totalt arbeidsomfang er beregnet til 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Tilbys som videreutdanning

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Bachelorgrad eller tilsvarende utdanning av minst 180 studiepoengs omfang og minst to års relevant yrkespraksis.

Eksamen

Prosjektoppgave i gruppe med felles gradert karakter A-F.

Annen informasjon

Ansvarlig fakultet

Fakultet for samfunnsvitenskap

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 17:06:47