ERN903 Mat og læring
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Anne Merete Selvik Ask
- Undervisningssemester:
- Vår
- Varighet:
- 1 semester
Forkunnskapskrav
Godkjent lærerutdanning
Innhold
-
Faget i Kunnskapsløftet
-
Måltidstradisjoner og ernæringsutfordringer blant barn og unge
-
Utvalgte matvaregrupper
-
Mat og kultur
-
Sensorikk
-
Planlegging og tilrettelegging av undervisning og læring
-
Læremidler i faget
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten kunne
ha kunnskap om hovedinnholdet i norsk ernæringspolitikk og de viktigste ernæringsutfordringene blant barn og unge
redegjøre for næringsinnhold og anvendelsesområde av matvaregruppene kjøtt, egg, matfett, melk og melkeprodukter
ha kunnskap om ulike måltidstradisjoner i et flerkulturelt perspektiv og hvordan sammensetning av maten påvirker den ernæringsmessige kvaliteten av måltidet
formidle smaksopplevelser ved hjelp av sensoriske uttrykk
differensiere og variere undervisningen for elever med ulike behov
bruke arbeidsmåter som fremmer elevenes undring, skapende evne og evne til å arbeide systematisk med faglige problemstillinger
integrere de grunnleggende ferdighetene (regning, lesing, skriving, muntlig presentasjon og digital kompetanse) i undervisningen i mat og helse
finne fram til, lese og vurdere innholdet i relevante vitenskapelige artikler
og kunne omforme vitenskapelige funn til praktiske råd om kosthold
vurdere ulike læremidlers relevans for faget
bruke fagspråk og veilede elevene i deres utvikling av fagspråk
reflektere over egen praksis og kunne samhandle med elever og kollegaer
Vilkår for å gå opp til eksamen
-
Godkjent krav til obligatorisk deltakelse
-
Godkjent arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Undervisnings- og læringsformer
Videoforelesninger, demonstrasjoner, praktisk arbeid, oppgaver med og uten presentasjon, nettdiskusjon, bruk av digitale verktøy, utarbeiding og utprøving av undervisningsopplegg i praksis.
Det vil være to samlinger á 3 dager. Én av samlingene kan legges utenfor UiA.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Fullført og godkjent lærerutdanning.
Eksamen
Todelt eksamen med gradert karakter:
-
Fagdidaktisk skriftlig prosjektoppgave som kan skrives individuelt eller i gruppe.
-
Justerende muntlig eksamen der studenten eksamineres individuelt i oppgaven og pensum (gjennomføres via nettet). Karakteren kan justeres én karakter opp eller ned.
Prosjektoppgaven må være vurdert til bestått før studentene kan gå opp til muntlig eksamen.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN129 – Mat og undervisning | 15 |
ERN130 – Mat og undervisning | 15 |
ERN911 – Mat og undervisning | 15 |
ERN134 – Mat, ernæring og undervisning | 15 |