Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Matens historie

  • Mat i verden

  • FNs bærekraftsmål

  • Matsikkerhet nasjonalt og globalt

  • Bærekraftperspektiver i matproduksjon, husholdning og den enkeltes matvalg

  • Sesongbasert kosthold

  • Etiske aspekter knyttet til kosthold

  • Markedskrefter/multinasjonale selskaper/reklame

  • Innovativ mat i et bærekraftsperspektiv

  • Etnografisk/netnografisk prosjektarbeid der kortere studentutveksling, feltarbeid eller datainnsamling via sosiale medier inngår

  • Populærvitenskapelig fagformidling

 

Faget i praksis

 

Det er 100 timer praksis i emnet. Skoleovertagelse inngår i praksistiden. Studentene skal videreutvikle og prøve ut undervisningsopplegg knyttet til mat og bærekraft. Studentenes erfaringer og refleksjoner fra praksisperioden vil danne grunnlag for diskusjoner og oppfølgingsaktiviteter i emnet.

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha avansert kunnskap om mat gjennom tidene og kostholdets betydning for samfunnsutvikling og human kapital

  • Ha kunnskap om forhold som påvirker matsikkerhet (food security), nasjonalt og globalt

  • Ha inngående kunnskap om FNs bærekraftsmål i relasjon til mat og helse

  • Ha avansert kunnskap om hvordan mat og matproduksjon påvirker miljøet

  • Ha inngående kunnskap om bærekraft `fra jord og fjord til bord

  • Ha inngående kunnskap om ulike kostholds miljøavtrykk

  • Ha innsikt i hvordan den enkelte husholdning kan påvirke miljøet gjennom redusert matsvinn

  • Ha innsikt i hvordan markedskrefter og matindustri påvirker matvalg og miljø

 

Ferdigheter

 

Etter fullført emne skal studenten

 

  • Kunne praktisk utnytte sesongens råvarer og lokal mat

  • kunne eksperimentere med matrester for å redusere matsvinn

  • Kunne visualisere mat og måltiders miljøbelastning ved bruk av ulike verktøy

  • Kunne utvikle undervisningsopplegg som fremmer god utnyttelse av ressurser

  • Kunne forberede, gjennomføre og evaluere prosjekt der feltarbeid med innsamling av etnografiske data inngår

  • Kunne tilrettelegge for etisk refleksjon rundt kosthold og bærekraft

  • Kunne formidle fagstoff på en populærvitenskapelig måte

 

 

Generell kompetanse

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Kunne reflektere rundt etiske spørsmål knyttet til eget matforbruk og fordeling av mat i verden

  • Kunne tilrettelegge for læring som fremmer handlingsklokskap i forhold til mat og bærekraft

  • Kunne bidra til nytenkning og innovasjon innenfor bærekraftig matforbruk

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • Praksis

  • Aarbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • Minimum 70 prosent tilstedeværelse i undervisningen

Andre studenter må ha godkjent:

  • Didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • Arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • Obligatorisk undervisning

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, feltarbeid/kortere studentutveksling og praktiske øvelser. Emnet legger opp til å arbeide med digitale verktøy som kan være tjenlige i mat og helse-faget. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se mer informasjon i Canvas).

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

For enkeltemnestudenter: fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav. Opptakskrav som for Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 5-10, 2-årig masterprogram.

 

Eksamen

Mappeeksamen som vurderes med gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 2. juli 2024 21:06:44