Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

  • ERN136 Ernæringspolitikk

  • ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid

  • ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger

  • ERN139 Ernæring og metabolisme

  • HEL103 Folkehelserettet planleggings. og prosjektarbeid

  • SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi

Innhold

  • Definisjon og bruk av ernæringsepidemiologi

  • Kostholdsmetodikk i epidemiologiske studier

  • Endepunkter i epidemiologiske studier

  • Aktuelle studiedesign innen ernæringsepidemiologi

  • Styrker og svakheter ved ulike typer studiedesign innen ernæringsforskning

  • Biomarkører og antropometriske mål

  • Nytenkning innenfor fagområdet

  • Etisk refleksjon rundt eget (og andres) ansvar som rådgiver i ernæringsspørsmål

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

  • ha kunnskap om hva ernæringsepidemiologi er

  • ha kunnskap om mat, næringsstoffer, kosthold og kostholdsmønstre som eksponering og hvordan disse kan måles/operasjonaliseres

  • ha kunnskap om relevante endepunkter i ernæringsforskning og hvordan disse kan måles/operasjonaliseres

  • ha kunnskap om og kunne anvende kostholdsmetoder som brukes i epidemiologiske studier

  • ha kunnskap om relevante studiedesign for sammenhengen mellom kosthold og helse og

kunne gjøre rede for ulike studiedesigns styrker og svakheter i forskning på sammenhengen mellom kosthold og helse

  • ha kunnskap om relevante biomarkører og antropometriske mål innen ernæringsepidemiologi

  • ha kunnskap om konfunderende faktorer i epidemiologiske studier

  • kjenne til de viktigste statistiske begrepene som brukes innen ernæringsepidemiologi

  • kjenne til nytenkning innenfor fagområdet

  • kunne delta i diskurser om kosthold, ernæring og helse

  • kunne reflektere over eget ansvar som rådgiver i ernæringsspørsmål på individ- og samfunnsnivå

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene er forelesninger, gruppeoppgaver, gruppe- og plenumsdiskusjoner, praktiske og teoretiske oppgaver og trening i muntlig fremlegg. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det gis nærmere informasjon ved studiestart og i semesterplanen.

 

Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse og ERN100, ERN104, ERN127 eller tilsvarende.

Eksamen

Muntlig individuell eksamen (45 min) som vurderes med gradert karakter. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN201 – Nordisk mat og matkultur 5
ERN203 – Nordisk mat, kostråd og dietter 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 5. juli 2024 00:10:00