Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Generell studiekompetanse eller realkompetanse og minst to års arbeidserfaring.

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Innhold

Emnet skal være en treningsarena i iverksettelse og konseptutvikling, og skal utfordre og inspirere studentene til nytenking og nyskaping. Emnet skal i tillegg gi relevant kunnskap om sentrale områder som bærekraftige forretningsmodeller, kommunikasjon, markedsføring, organisering og finansiering. 

Både spede ideer, en sterk interesse for- og mer konkrete tanker om prosjekter og/eller bestemte forestillinger rundt oppstart av noe eget er utgangspunkt for en iverksettelsesprosess hvor studentene aktivt utforsker og utfordrer egne ideer, forestillinger og hypoteser i henhold til brukere, marked og konseptutvikling.

Læringsutbytte

Etter gjennomført emne skal studenten

  • ha kunnskap om prosessen rundt oppstart av egen virksomhet, herunder kunnskap om hva det betyr å drive egen virksomhet, hvordan egen faglighet kan danne grunnlaget for verdiskaping og hvordan entreprenørskap kan være en driver i et distriktsperspektiv

  • forstå veien fra idé til et innovativt og bærekraftig konsept

  • ha utprøvd kreative teknikker for idé- og konseptutvikling og kunne utarbeide forretningsmodeller for nye prosjekter og virksomheter, inkludert anvendelse av relevante verktøy

  • ha innsikt i sentrale begreper og aktivt kunne anvende Design Thinking som metodikk til bruk i oppstart og utviklingsfasen

  • inneha basiskunnskap om de vanligste selskapsformer og forstå økonomiske aspekter i forskjellige deler av oppstartsfasen, spesielt finansiering og inntektskilder i en tidlig fase.

  • ha kunnskap om brukere, trender og markeder og kunne utvikle strategier for ulike markedskanaler

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent innlevering av prosjektbeskrivelse (individuelt eller gruppe inntil 3 deltakere).

Deltakelse i planlegging og gjennomføring av fagsamling. Nærmere informasjon gis i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Emnet gjennomføres normalt med tre samlinger à to dager over ett semester med forelesninger, diskusjon, gruppearbeid med veiledning, øving og prosjektpresentasjon med tilbakemelding, podcast og utviklingsarbeid. Nettstøttet undervisning (Canvas).

Arbeid med eget prosjekt mellom samlingene.

I tillegg skal studentene i fellesskap organisere og gjennomføre en åpen fagsamling med intern og ekstern deltakelse rundt tema omkring brukerbehov, oppstarts- og markedsmuligheter innenfor helse, trening og velvære. Presentasjon av egne prosjektoppgaver inngår som en integrert del av fagsamlingen.

Forventet arbeidsomfang er ca. 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

Muntlig presentasjon av prosjektoppgaven, individuelt eller i gruppe inntil 3 deltakere (felles karakter for gruppa). Vurderingsuttrykk: Bokstavkarakterer.

Annen informasjon

Pensum

Artikler, presentasjoner, publikasjoner, modeller etc. legges ut på Canvas, og generelt er det som gjennomgås på samlingene relevant pensum.

Bill Aulet; Disciplined Entrepreneurship - 24 steps to a succesfull Startup (Textbook & Workbook)

Alexander Osterwalder/Yves Pigneur; Business Model Generation

Eric Ries; The Lean Startup

Alison Price/David Price; Introducing Entrepreneurship - a practical Guide

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
TFL937 – Entreprenørskap – konseptutvikling og iverksettelse 7.5
ORG105 – Gründer - grunnkurs i etablering av egen bedrift 2.5
ORG313 – Gründer Lab and Entrepreneurship Laboratory 2.5
TFL107 – Entreprenørskap for kunstfagstudenter 2.5
TFL108 – Entreprenørskap for humanister 2.5
TFL116 – Gründerlab for turisme og opplevelser 2.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 13:08:12