Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Bærekraftig prosessindustri

Undervisningsspråk

Undervisningsspråk: norsk og engelsk Litteratur: norsk og engelsk.

Forkunnskapskrav

Opptakskrav er treårig bachelorgrad eller tilsvarende pluss to års relevant yrkespraksis etter avsluttet utdanning.

Anbefalte forkunnskaper

Ingen

Innhold

Bærekraftig prosessindustri defineres om et perspektiv der man ser en sammenheng mellom de globale utfordringene prosessindustrien står overfor på den ene siden og tiltak og prosesser i den enkelte bedrift og i nettverket av bedrifter for å møte dette, på den andre. De globale utordringene forstås som både de ressursmessige og klimamessige utfordringen knyttet til global oppvarming, belastning på miljø og bruk av ikkefornybare ressurser. De referer også til de demografiske, kulturelle og menneskelige utfordringene i en verden i rask endring. De lokale bedriftsmessige tiltak i forhold til dette knytter seg både til hvordan man effektiviserer produksjonen, hindre sløs og finner frem til miljøvennlige produksjonsmetoder, men også hvordan man organiserer og leder arbeidet med mennesker for et godt arbeidermiljø og hvordan man tilrettelegger for læring og innovasjon. I dette arbeidet vil samarbeide mellom bedrifter, og utveksling av erfaringer på tvers av bedrifter være viktig.

Moduler i kurset;

- Gjennomgang av hva en bærekraftig prosessindustri er
- Om å arbeide med mennesker
- Globale utfordringer
- Ledelsesverktøy og teknikker
- Samspillet teknologi/mennesker

Læringsutbytte

Etter endt emne skal studenten;

  • Være i stand til å redegjøre for begrepet bærekraft og de utfordringene prosessindustrien står overfor i lys av dette.

  • Ha kunnskap om situasjonsbestemt ledelse og hvordan bedrifter kan tilrettelegge for læring og medvirkning i organisasjoner

  • Ha kunnskap om prinsipper og metoder innen LEAN arbeid

  • Være i stand til å se sammenheng mellom de globale utfordringene prosessindustrien står overfor på den ene siden og tiltak og prosesser i den enkelte bedrift og i nettverket av bedrifter for å møte dette, på den andre

Vilkår for å gå opp til eksamen

Studenten må delta på minst 80 % av obligatorisk undervisning og gruppearbeid samt bestå semesteroppgaven. Det forventes aktiv deltakelse i diskusjoner i løpet av programmet.

Innlevering av gruppeoppgaver, med en endelig innlevering av semesteroppgave ved endt program. Gruppeoppgave med aspekter fra alle modulene skal beskrive og drøfte et konkret dilemma i den daglige driften der elementer fra verdigrunnlaget, retningslinjer, mål og andre overordnede styrende dokumenter kan bidra til å finne gode ledelsesstrategier og organisatoriske løsninger.

Undervisnings- og læringsformer

Samlinger med forelesninger, case og gruppediskusjoner/gruppearbeid. Nettstøttet undervisning (Canvas).

Undervisningsspråk: norsk og engelsk
Litteratur: norsk og engelsk.

Fem samlinger a to dager, se kursplan for oversikt.

Studentevaluering

Enheten for etter- og videreutdanning fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

Muntlig eksamen teller 100 %. Kandidaten blir spurt om semesteroppgaven, må kunne diskutere oppgaven i lys av pensum og materialet fra forelesninger, og må også kunne diskutere øvrig pensum.

Annen informasjon

Ansvarlig fakultet:
Handelshøyskolen ved Universitetet i Agder

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 07:02:00