Forkunnskapskrav

Deltakerne må være tatt opp på et ph.d.-program.

Innhold

Emnet skal gjennom pensum, framlegg og undervisning gi en oppdatert oversikt over etnomusikologi med hovedvekt på globaliseringsspørsmål og teori. Særlig vekt blir lagt på globaliseringsspørsmål innenfor rytmiske musikkgenre. Videre tas opp feltarbeid som etnomusikologisk metode så vel teoretisk som praktisk. Herunder gås det inn på spørsmål om etikk og kulturforståelse.

 

I forbindelse med verdensmusikkforskning skal kandidatene bli kjent med aktuelle fagdiskusjoner som omfatter globale perspektiver på gehørtraderte musikkpraksiser både i Europa og i utenomeuropeiske områder (f.eks. Indonesia/Bali, Cuba og Gambia). Eksempler på tema som tas opp er:

  • Gehørtraderte musikkpraksiser på Nord-Kalotten (Nord-Norge, Nord-Sverige, Nord-Finland, Kola-halvøya osv.) i et globalt perspektiv. N

  • ord-Kalotten og urbefolkningsproblematikk med fokus på samiske befolkningsgrupper i Norge, Sverige, Finland og Russland og deres musikk- og kulturpraksiser.

  • Globale perspektiver på musikkpraksiser i utenomeuropeiske områder (f.eks. Indonesia/Bali, Cuba og Gambia).

  • Globaliseringsspørsmål innenfor jazz- og populærmusikkforskning.

Læringsutbytte

Etter fullført emne er kandidatene fortrolige med og kan fordype seg i faglitteratur innenfor etnomusikologi med hovedvekt på globaliseringsspørsmål og teori. De kan også på en adekvat måte anvende globaliseringsspørsmål innenfor rytmiske musikkgenre i sitt avhandlingsprosjekt, herunder konfrontere eller kombinere forskjellige teorier samt reflektere over problemstillinger knyttet til etikk og kulturforståelse i denne forbindelse.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Kandidatene utarbeide et paper der det trekkes linjer mellom relevant pensumlitteratur og kandidatens eget avhandlingsprosjekt. Paperet skal være på maksimum 10 sider. Paperet skal foreligge før samlingen, og presenteres på samlingen.

Kandidatene skal gi en forberedt kommentar til en annen kandidats paper.

Undervisnings- og læringsformer

Det er fire samlinger, hver på to dager. Samlingene vil inneholde forelesninger, seminardrøftinger og presentasjon og diskusjon av papers fra deltakerne.

Studentevaluering

Studieprogramleder i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja.

Eksamen

Individuell paper der eget avhandlingsarbeid trekkes inn i den grad det er relevant. Omfanget er på maksimum 10 sider med mellomrom, eksklusive referanser og litteraturliste. Det leverte paper vurderes av emneansvarlig og ekstern sensor. Om paperet vurderes til ikke bestått, gis en tilbakemelding med råd om forbedringer og en ny innleveringsfrist.

 

Karakteruttrykk: bestått/ikke bestått

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:18