Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

JUR400 Formuerett

Innhold

Den offentlige forvaltningen kjøper inn varer og tjenester for milliarder av kroner hvert år. Det finnes et eget regelverk som regulerer disse anskaffelsene det offentlige foretar. Regelverket om offentlige anskaffelser er utformet slik at det ivaretar Norges forpliktelser etter EØS-avtalen, men det inneholder også noen særnorske regler. Til dette regelverket er det knyttet omfattende rettspraksis både fra nasjonale domstoler og klagenemnda for offentlige anskaffelser, samt fra EU- og EØS-domstolene. 

Emnet gir en innføring i regelverket om offentlige anskaffelser og de rettslige spørsmål som reises ved regelverket. Sentrale temaer er hvilke anskaffelser som er omfattet av regelverket, hvilke deler av anskaffelsesregelverket som gjelder hvilke anskaffelser, ulike anskaffelsesprosedyrer, hvordan en anskaffelsesprosess gjennomføres, virkninger av brudd på regelverket, og hvordan EU/EØS-rettslige kilder kan anvendes for å tolke de norske reglene. I tillegg vil emnet kort se på sammenhengen mellom regelverket om offentlige anskaffelser og kontraktsretten samt forvaltningsrett og muligheten til å anvende regelverket om offentlige anskaffelser som verktøy for å fremme bærekraft. Emnet gir også studentene en innføring i hovedtrekkene i samspillet mellom EU-/EØS-reglene om fri bevegelighet og om statsstøtte.

Flere av kildene som anvendes er på engelsk eller dansk, og emnet gir dermed en ferdighetstrening i å anvende rettskilder fra andre språk enn norsk.  

Læringsutbytte

Etter å ha fullført emnet skal studenten

  • ha avansert kunnskap om dynamikken i en anbudsprosess, samt innsikt i anskaffelsesrettslige problemstillinger og hvordan regelverket om offentlige anskaffelser kan anvendes
  • kunne anvende anskaffelsesregelverket, herunder bruke rettskilder fra EU/EØS, for å løse rettsspørsmål som oppstår i anbudsprosesser
  • ha inngående kunnskap om grunnleggende trekk ved regelverket om offentlige anskaffelser
  • kunne analysere hvilke krav regelverket stiller til anskaffelsesprosesser, og hvilke virkninger brudd på kravene kan få
  • kunne sammenlikne det norske og det EU-/EØS-rettslige regelverket og forklare forholdet mellom regelverkene
  • kunne identifiserer sammenhenger i anskaffelsesregelverket med alminnelige forvaltningsrettslige og kontraktsrettslige regler
  • kunne beskrive gangen i en anskaffelsesprosess
  • ha grunnleggende innsikt i klageprosessen for KOFA - klageorgan for offentlig anskaffelser

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatorisk oppgave må være godkjent før studenten kan gå opp til eksamen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil bestå av plenumsforelesninger og seminarer hvor studentene deles inn i mindre grupper. Seminararbeidet vil ta utgangspunkt i teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet. Oppgavene oppfordrer studentene til selvstendig analyse og refleksjon rundt sentrale tema på emnet, noe som gir et godt grunnlag for å anvende gjeldende rett.   

Det inngår også obligatorisk innleveringsoppgave.

Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 202 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samarbeid med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1. 

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Ja, om ledig plass

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Som for opptak til masterprogram i rettsvitenskap.

Eksamen

4 timer skriftlig individuell eksamen. 

Vurderingsuttrykk: Bokstavkarakter  

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:11