Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Innhold

Hovedtemaene omfatter personbeskatning i form av beskatning av lønn, pensjon, formue og kapitalinntekter. Under kapitalinntekter behandles blant annet aksjeutbytte og -gevinst/tap ved aksjerealisasjon samt inntekter og gevinst/tap fra utleie og realisasjon av bolig og fritidsbolig.  

 

Et viktig grunnlag for å forstå hovedtemaene i kurset, er å forstå grunnprinsippene som skattereglene er bygd på. Det er også viktig å ha god oversikt over skattesystemet, herunder sentrale elementer i skatteforvaltningsretten og reglene for inndriving av skatt. I tillegg er det viktig å kunne gjøre etiske refleksjon rundt anvendelse av skattereglene i gråsoner   

Læringsutbytte

Etter å ha gjennomført dette emnet, skal studenten:  

  • kunne identifisere skatterettslige problemstillinger, forstå prinsippene i skatteretten og kunne anvende relevant juridisk metode ved løsning av problemstillingene 
  • kunne forstå og drøfte begrunnelsen for beskatningen, herunder hvordan det i et utjevningsperspektiv bidrar til fordeling, jf. FNs bærekraftmål. 
  • kunne drøfte og løse komplekse skatterettslige spørsmål innen personbeskatning, kapitalbeskatning, (bl.a. utbytte og gevinst/tap ved aksjerealisasjon), formuesbeskatning, herunder bolig- og fritidsboligbeskatning (ved utleie og realisasjon) 
  • ha god kunnskap om grunnleggende skatteforvaltningsrett, blant annet reglene om opplysningsplikt, bindende forhåndsuttalelser, tilleggsskatt og andre sanksjoner 
  • ha kunnskap om reglene om skattebetaling og innfordring 
  • ha god kunnskap om hovedreglene om beskatning av enkeltpersonforetak og aksjonærmodellen for aksjeselskaper  
  • forstå og drøfte hovedelementene i omgåelsesreglene og kunne foreta etiske refleksjoner i anvendelsen av skatterettslige regler  

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent obligatorisk innleveringsoppgave. Nærmere informasjon gis i Canvas ved starten av semesteret.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og gruppearbeid med veiledning. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 200 timer. Det benyttes ingen spesielle dataverktøy i kurset.  

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter form og tid for evaluering, herunder om det skal være midtveis- eller sluttevaluering.  

Tilgang for privatister

Nei.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/ kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Samme opptakskrav som til masterprogrammet i rettsvitenskap.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen under tilsyn. Vurderingsuttrykk: bokstavkarakter, A-F.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JU-208 – Skatterett 1 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:11