Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Dette emnet omhandler EØS-avtalens konkurranseregler og reglene i den norske konkurranseloven. De to regelsettenes regulering av konkurransebegrensende atferd i markedet står sentralt i emnet.  

Emnet skal sette studentene i stand til å avdekke og foreta selvstendige analyser av sentrale konkurranserettslige problemstillinger, særlig reglene om forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid og misbruk av dominerende stilling. Studentene skal kunne identifisere og kombinere relevante rettskilder fra henholdsvis norsk konkurranserett, EØS-konkurranserett og EU-konkurranserett i løsning av konkurranserettslige problemstillinger. Studentene vil derfor videreutvikle sin forståelse av EU-retten, samt evnen til å mestre de metodiske utfordringene som samspillet mellom nasjonal, EØS- og EU-retten medfører. Konkurransereglene har som formål å bidra til en effektiv ressursallokering og innovasjon. Faget legger til rette for at studentene skal kunne videreutvikle sitt verdisyn, basert på de grunnleggende ideologiske og samfunnsøkonomiske hensynene som konkurranseretten bygger på. Dette er egnet til å bidra til å realisere flere av FNs bærekraftmål, særlig nr. 8, nr. 9, nr. 10, og nr. 12.  

Læringsutbytte

Etter å ha fullført emnet skal studenten

  • ha inngående kunnskap om reguleringen av de tre hovedpilarene i konkurranseretten; forbudet mot konkurransebegrensende samarbeid, forbudet mot misbruk av dominerende stilling og fusjonskontrollen

  • ha kunnskap om konkurransereglenes håndhevelse og gjennomføring

  • kunne utføre selvstendige analyser av sentrale konkurranserettslige problemstillinger

  • kunne mestre samspillet mellom EØS-avtalens konkurranseregler, norske konkurranseregler og EU-konkurranseregler

  • kunne drøfte og kritisere de ulike hensynene som konkurranseretten bygger på, og selvstendig analysere disse

Vilkår for å gå opp til eksamen

Den obligatoriske innleveringsoppgaven må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen.

Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil bestå av plenumsforelesninger og seminarer hvor studentene deles inn i mindre grupper. Seminararbeidet vil ta utgangspunkt i teoretiske og praktiske konkurranserettslige problemstillinger. Oppgavene oppfordrer studentene til selvstendig analyse og refleksjon rundt sentrale tema i konkurranseretten, noe som gir et godt grunnlag for å evaluere og kritisere gjeldende rett.

Det inngår også obligatorisk innleveringsoppgave.

Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 202 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samarbeid med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1. 

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Ja, om ledig plass

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Som for opptak til masterprogram i rettsvitenskap.

Eksamen

4 timer skriftlig individuell eksamen.

Vurderingsuttrykk: Bokstavkarakter

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:10