Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet JUR400 Formuerett omfatter regler innenfor rettsområdene dynamisk tingsrett, panterett og konkursrett. 

I dynamisk tingsrett gis en innføring i ulike formuesgoder og rettigheter knyttet til disse, ulike grunnlag for etablering av rettigheter i formuesgoder og hvilke konflikter som kan oppstå der flere har rettigheter i samme formuesgode (hjemmelsmannskonflikter og dobbeltsuksesjonskonflikter). Emnet tar for seg regler om hvordan man verner sine rettigheter i et formuesgode mot konkurrerende rettigheter, dvs. ulike måter å oppnå rettsvern mot godtroerverv og kreditorbeslag på, og hvordan rettsreglene løser konflikter som oppstår mellom ulike rettighetshavere. 

I panteretten gis en innføring i hva en panterett er, i tillegg til reglene om stiftelse av og rettsvern for visse utvalgte panteformer.  

I konkursretten gis en innføring i konkursinstituttets betydning for skyldneren og vilkårene for å åpne konkurs. Grunnleggende reglene om konkursskyldnerens kontrakter og omstøtelse behandles også.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført emnet skal studenten

  • ha inngående kunnskaper om og kunne nyttiggjøre seg den betydningen grunnleggende formuerettslige hensyn og prinsipper har for fastleggelse av innholdet i rettsregler samt drøfte og bedømme rettsreglenes avveining av de motstridene interessene mellom involverte parter
  • kunne evaluere gjeldende rett i lys av andre mulige måter å regulere rettsspørsmålene på 
  • kunne drøfte reglenes innbyrdes avhengighet, sette de enkelte reglene i en større sammenheng og kunne forklare regelsettenes struktur og analysere denne strukturen 
  • kunne identifisere rettighetskonflikter og vurdere rettslige konsekvenser av formuerettslige disposisjoner samt kunne anvende reglene til å gi juridiske råd, løse konkrete rettsspørsmål og bedømme hensiktsmessigheten av løsningen(e) 
  • kunne løse ukjente sentrale problemstillinger i formueretten uten tidligere å ha vært kjent med det aktuelle kildematerialet 
  • kunne analysere hvordan rettsreglene om rettighetskonflikter, og instituttene pantesikkerhet og konkurs, er grunnleggende forutsetninger for et fungerende omsetningsliv
  • kunne demonstrere kunnskap om de internasjonale aspekter i formueretten og identifisere norske regler med internasjonal bakgrunn, samt kunne gjøre rede for forskjeller og likheter mellom norsk rett og utvalgte lands rett innenfor rettsområdet og ha kunnskap om relevante lovvalgsregler  

Vilkår for å gå opp til eksamen

Den obligatoriske innleveringsoppgaven må være godkjent før man kan fremstille seg til eksamen. Nærmere informasjon legges ut i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen vil bestå av plenumsforelesninger og seminarer hvor studentene deles inn i mindre grupper. Seminararbeidet vil ta utgangspunkt i teoretiske og praktiske problemstillinger i tilknytning til emnet. Oppgavene på seminarene oppfordrer studentene til selvstendig analyse og refleksjon rundt sentrale tema på emnet, noe som gir et godt grunnlag for å evaluere og kritisere gjeldende rett.

Det inngår også obligatorisk innleveringsoppgave.

Studentene må benytte Canvas som er universitetets læringsstøttesystem. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 405 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samarbeid med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Nei

Eksamen

6 timer skriftlig individuell eksamen. 

Vurderingsuttrykk: Bokstavkarakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:10