Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Anbefalte forkunnskaper

JU-104 Rettslære eller tilsvarende.

Innhold

Emnet skal gi studentene gode kunnskaper om konsekvensene ved valg av organisasjonsform ved oppstart og drift av økonomisk virksomhet. Hovedvekten vil bli lagt på aksje- og allmennaksjeselskap. Det legges særlig vekt på selskapets økonomiske forhold, og ulike former for egenkapitaltransaksjoner, herunder også børs- og verdipapirrettslige regler. Emnet vil også fokusere på hvilke konsekvenser økonomiske problemer kan få for selskapet. I denne forbindelse vil reglene om gjeldsforfølgning bli gjennomgått og særlig konsekvensene av insolvens med hovedvekt på vilkårene for åpning av konkurs, konkursboets beslagsrett, omstøtelse og motregning i konkurs. Emnet skal også gi studentene kunnskaper om reglene for virksomhetsoverdragelse, herunder særlige problemstillinger knyttet til ansattes situasjon.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført emnet skal studenten ha

  • inngående kunnskap om ulike selskapstyper - hvordan disse er organisert, selskapenes formues- og heftelsesform og særtrekk ved hver enkelt selskapstype med spesiell vekt på aksje- og allmennaksjeselskap, herunder også reglene om myndighetsmisbruk og ansvar i selskapsforhold

  • inngående kunnskap om reglene for aksje- og allmennaksjeselskaps kapitalforhold herunder sikkerhetsstillelse, oppkjøpsfinansiering og utbytte, fusjon og fisjon samt avtaler mellom selskap og aksjeeier.

  • kunnskap om revisors og regnskapsførers ansvar iht. norsk lovgivning sentral for profesjonene

  • kunnskap om børs- og verdipapirrettslige regler av betydning for større foretak og herunder kunnskap om det finansielle systems oppbygging, rolle og regulering samt reglene om handel med finansielle instrumenter, innsidehandel, markedsmanipulasjoner og urimelige forretningsmetoder

  • forståelse for konsekvensene av at et foretak har økonomiske problemer, herunder reglene om gjeldsforfølgning, insolvensvilkåret som grunnlag for konkurs, omfanget av konkursboets beslagsrett, omstøtelse og motregning i konkurs

  • inngående kunnskap om utvalgte arbeidsrettslige problemstillinger med særlig vekt på foretakets og arbeidstakernes situasjon ved ulike former for virksomhetsoverdragelse

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent obligatorisk innleveringsoppgave. Utfyllende informasjon i Canvas ved semesterstart.

 

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og gruppearbeid. Utfyllende informasjon i Canvas ved semesterstart. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 200 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen under tilsyn. Vurderingsuttrykk: bokstavkarakter, A-F.

Av hensyn til karakterkrav for statsautoriserte revisorer arrangeres det ordinær eksamen i dette emnet både høst og vår.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
JUR407 – Foretaksrett 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:59:03