Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk. Emnet kan bli undervist på engelsk hvis utvekslingsstudenter deltar, nærmere informasjon gis ved semesterstart.

Anbefalte forkunnskaper

Bacheloremner i informasjonssystemer og databaser.

Innhold

Emnet gir en oversikt over ulike informasjonssystemer som støtter digitalisering av virksomhetsomspennende funksjoner og prosesser. Studentene får en grunnleggende innsikt i kritiske faktorer relatert til planlegging, implementering og bruk av slike systemer samt hvilken rolle disse kan ha i en integrert og bærekraftig digital infrastruktur. For de ulike typer systemer diskuteres muligheter og begrensninger som påvirker implementering og bruk i organisasjoner. Emnet legger vekt på et sosio-teknisk perspektiv og endringsledelse for å forstå organisatoriske utfordringer og læring i komplekse innføringsprosjekter som innbefatter digitalisering. Analyser av forskningsartikler og case benyttes i stor grad. Emnet setter søkelys på følgende digitale løsninger og kritiske faktorer ved implementering og bruk av disse:

  • Enterprise-resource-planning (ERP)-systemer og skybaserte ERP-løsninger

  • Digitalisering og ledelse av forsyningskjeden (SCM) med søkelys på bærekraft og blokkjeder

  • Kundehåndtering med fokus på sosial customer relationship management (CRM)

  • Kunnskapsledelse (knowledge management (KM) and KM systems)

  • Forretningsanalyse (Business intelligence and business analytics)

  • Praktiske lab-øvelser/demo for en skybasert ERP-løsning og/eller eventuelt andre digitale teknologier

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • ha inngående kunnskap om og kunne diskutere de viktigste begrepene innenfor digitale teknologier og moderne virksomhetssystemer/forretningssystemer

  • ha kunnskap om og kunne reflektere over organisasjonsmessige og teknologiske utfordringer ved digitalisering av virksomheter og implementering av virksomhetssystemer

  • ha kunnskap om hvordan ulike forretningssystemer relaterer seg til hverandre og ulike infrastrukturer som benyttes, samt systemenes formål og forventet nytte og effekter av disse

  • kunne vurdere egnethet for å bruke digitale teknologier og virksomhetssystemer i en spesifikk forretningskontekst, og komme med profesjonelle råd og anbefalinger

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatoriske oppgaver og presentasjoner må være gjennomført og godkjent. Videre er det obligatorisk å delta på gjesteforelesninger og på eventuelle lab øvelser. Mer informasjon om obligatorisk deltagelse blir gitt i Canvas ved oppstart av semesteret.

Undervisnings- og læringsformer

Organisert undervisning gis i seminarform og omfatter normalt 6 timer med forelesninger, casediskusjoner, gruppepresentasjoner og prosjektarbeid per uke. Emnet har et forventet arbeidsomfang på rundt 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Nei

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Som for opptak til Informasjonssystemer, masterprogram

Eksamen

4 timer individuell skoleeksamen som teller 60 %, og prosjektoppgave(r) i grupper som teller 40 % av den endelige karakteren. Begge deler må være bestått for å få en samlet karakter. Gradert karakter A-F. Ytterligere informasjon om eksamen publiseres i Canvas.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
IS-917 – Digital transformasjon 4
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 00:58:51