Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk eller engelsk.

Innhold

Emnet gir en innføring i prosessforbedringsarbeid i ulike kontekster som f.eks. produksjon og utvikling og baserer seg blant annet på Lean tenkning og kvalitetsledelse. Praktisk forbedringsarbeid er sentralt, og det er derfor mulig å utføre forbedringsarbeid for lokale virksomheter som en del av emnets semesteroppgave.

Emnet gir en innføring i noen utvalgte prosessforbedringsteknikker og -metoder. Prosesskartleggingsteknikker som verdistrømsanalyser og flytskjema er eksempler på slike teknikker. Utviklings- og forbedringsarbeid er uensartet og dekker en rekke fagfelt noe som gjenspeiles i sammensetningen av pensum.

Læringsutbytte

Etter fullført emne, skal studenten kunne:

  • anvende Lean prinsipper og filosofi, og vurdere hvordan de kan operasjonaliseres i ulike kontekster. Eksempelvis endringsprosesser og annet forbedringsarbeid

  • kritisk reflektere over Lean-prinsipper i sammenheng med innovasjon og utvikling

  • identifisere og vurdere verdi for interessenter, samt vurdere kommunikasjonsprosesser i forhold til kontinuerlig forbedringsarbeid

  • identifisere og tolke prosessvariasjon, samt forstå bedtydningen av variasjon i forhold til prosessforbedringsarbeid

  • anvende prosesskartleggingsteknikker og idenifisere forbedringsområder

  • sammenligne og vurdere individuell og organisatorisk læring i forhold til utvikling og forbedringsarbeid

  • kritisk reflektere over sammenhenger mellom menneskelige, teknologiske og organisatoriske forhold med henblikk på forbedringsarbeid

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent obligatoriske innleveringer. Nærmere opplysninger gis i Canvas ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Emnetgjennomføres som blandet læring. Korte forelesninger, videoer og aktive læringsformer som f.eks. spill vektlegges i emnet. Diskusjoner, presentasjoner, gruppearbeid og problemløsing i team vil utgjøre en betydelig del av undervisningsformene. Arbeidsbelastning for dette ment er beregnet til rundt 200 timer. 

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Samme opptakskrav som for toårig masterprogram i industriell økonomi og teknologiledelse.

Eksamen

Mappeinnlevering i gruppe med felles karakter, teller 100% av total karakter. Gradert karakter. Nærmere opplysninger gis i Canvas ved semesterstart.

Det arrangeres ikke ny/utsatt eksamen for mappen.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 23:00:12