ERN404 Mat og livsstil i et helsefremmende perspektiv
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Margrethe Røed
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Forkunnskapskrav
Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.
Innhold
-
Betydningen av mat og ernæring fra tidlig utvikling for helseprofil og livslang helse
-
Folkehelseutfordringer knyttet til mat og ernæring blant barn og ungdom
-
Faktorer som påvirker matvalg og matvaner
-
«Foodscapes» (matlandskap)
-
Ulike kostmønstre
-
Matoverfølsomhet
-
Sosial ulikhet i helse
-
Smaksutvikling og sensorikk
-
Mattrygghet
-
Metoder for fagformidling til ulike grupper
Faget i praksis
Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha avansert kunnskap om konsekvenser av ubalansert ernæring
-
Ha avansert kunnskap om betydningen av kosthold fra tidlig utvikling
-
Ha inngående kunnskap om betydningen av kosthold for livslang helse
-
Ha innsikt i og kunne analysere folkehelseutfordringer knyttet til barn og unges kosthold
-
Ha inngående kunnskap om faktorer som påvirker barn og unges matatferd
-
Ha innsikt i hvordan sosial ulikhet påvirker barn og unges helse
-
Kunne identifisere helsemessige konsekvenser av ulike kostholdsmønster og dietter
-
Ha avansert kunnskap om sensorikk og spiseutvikling
-
Ha kunnskap om forvaltningen av mattrygghet nasjonalt og globalt
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
Kunne formidle kostholdets grunnleggende betydning for livslang helse ved bruk av digitale verktøy
-
Kunne utvikle undervisningsopplegg om mat og sensorikk med fokus på helsefremmende kosthold
-
Kunne utforske ulike typer matlandskap og reflektere over hvordan miljøet påvirker kosthold
-
Kunne planlegge og utvikle matretter for grupper med spesielle matbehov knyttet til helse
-
Kunne analysere folkehelseutfordringer knyttet til barn og unges kosthold og identifisere barrierer for helsefremmende kosthold
-
kunne anvende utforskende metoder i undervisningen
-
kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder om kosthold og ernæring
-
Kunne eksperimentere med oppskrifter i helsefremmende retning og kritisk vurdere resultater
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
Kunne initiere og videreutvikle undervisningsopplegg i tråd med ny kunnskap og endrede rammebetingelser
-
Kunne analysere og reflektere rundt etiske dilemma knyttet til kosthold, livsstil og helse
Vilkår for å gå opp til eksamen
Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:
-
Praksis
-
Arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
-
Minimum 70 % tilstedeværelse i undervisningen
Andre studenter må ha godkjent:
-
Didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis
-
Arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
-
Obligatorisk undervisning
Se mer informasjon i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid og praktiske øvelser. Emnet legger opp til å arbeide med digitale verktøy som kan være tjenlige i mat og helse-faget. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang i emnet er 400 timer. Det er obligatorisk undervisning i emnet.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.
Eksamen
Fem dagers individuell hjemmeeksamen. Oppgaven vurderes med gradert karakter.
Se mer informasjon i Canvas.