Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Betydningen av mat og ernæring fra tidlig utvikling for helseprofil og livslang helse

  • Folkehelseutfordringer knyttet til mat og ernæring blant barn og ungdom

  • Faktorer som påvirker matvalg og matvaner

  • «Foodscapes» (matlandskap)

  • Ulike kostmønstre

  • Matoverfølsomhet

  • Sosial ulikhet i helse

  • Smaksutvikling og sensorikk

  • Mattrygghet

  • Metoder for fagformidling til ulike grupper

Faget i praksis  

Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha avansert kunnskap om konsekvenser av ubalansert ernæring

  • Ha avansert kunnskap om betydningen av kosthold fra tidlig utvikling

  • Ha inngående kunnskap om betydningen av kosthold for livslang helse

  • Ha innsikt i og kunne analysere folkehelseutfordringer knyttet til barn og unges kosthold

  • Ha inngående kunnskap om faktorer som påvirker barn og unges matatferd

  • Ha innsikt i hvordan sosial ulikhet påvirker barn og unges helse

  • Kunne identifisere helsemessige konsekvenser av ulike kostholdsmønster og dietter

  • Ha avansert kunnskap om sensorikk og spiseutvikling

  • Ha kunnskap om forvaltningen av mattrygghet nasjonalt og globalt

 

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • Kunne formidle kostholdets grunnleggende betydning for livslang helse ved bruk av digitale verktøy

  • Kunne utvikle undervisningsopplegg om mat og sensorikk med fokus på helsefremmende kosthold

  • Kunne utforske ulike typer matlandskap og reflektere over hvordan miljøet påvirker kosthold

  • Kunne planlegge og utvikle matretter for grupper med spesielle matbehov knyttet til helse

  • Kunne analysere folkehelseutfordringer knyttet til barn og unges kosthold og identifisere barrierer for helsefremmende kosthold

  • kunne anvende utforskende metoder i undervisningen

  • kunne analysere og forholde seg kritisk til ulike informasjonskilder om kosthold og ernæring

  • Kunne eksperimentere med oppskrifter i helsefremmende retning og kritisk vurdere resultater

 

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • Kunne initiere og videreutvikle undervisningsopplegg i tråd med ny kunnskap og endrede rammebetingelser

  • Kunne analysere og reflektere rundt etiske dilemma knyttet til kosthold, livsstil og helse

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • Praksis

  • Arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • Minimum 70 % tilstedeværelse i undervisningen 

Andre studenter må ha godkjent:

  • Didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • Arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • Obligatorisk undervisning 

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid og praktiske øvelser. Emnet legger opp til å arbeide med digitale verktøy som kan være tjenlige i mat og helse-faget. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang i emnet er 400 timer. Det er obligatorisk undervisning i emnet.

 

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.

Eksamen

Fem dagers individuell hjemmeeksamen. Oppgaven vurderes med gradert karakter.

Se mer informasjon i Canvas.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 2. juli 2024 20:57:46