Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN128 Mat og ernæring, ERN129 Mat og undervisning, ERN207 Mat og samfunn og ERN208 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Mat- og måltidssosiologi

  • Elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn i forhold til mat og måltider

  • Religiøse og etniske måltidsskikker og ulike kostmønstre

  • Mat, prioritering og tidsbruk

  • Mat og likestilling

  • Skolefaget mat og helse i Norden

  • Samarbeid med relevante samfunnsaktører

  • Innsats for andre - sosialt entreprenørskap

  • Prosjektarbeid som inkluderer andre skolefag

Faget i praksis

Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha inngående kunnskap om matdannelse og måltiders betydning i samfunnet

  • Ha inngående kunnskap om mat og kosthold som identitetsmarkør

  • Kunne identifisere kulturspesifikke kostholdsmønster og tradisjoner

  • Kunne analysere og vurdere likheter og forskjeller i skolefaget mat og helse i Norden

 

Ferdigheter

 

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne analysere tidsbruk og prioriteringer knyttet til matlaging og måltider

  • Kunne utvikle varierte undervisningsopplegg med tanke på elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn som fremmer interkulturell samhandling og forståelse

  • Kunne eksperimentere med måltidet som arena for samhandling, kommunikasjon, likestilling, omsorg, læring og dannelse

  • Kunne bruke sosialt entreprenørskap - innsats for andre - som undervisningsmetode

  • Kunne planlegge, iverksette og evaluere samarbeidsprosjekter med relevante samfunnsaktører

 

Generell kompetanse

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha et velutviklet ordforråd knyttet til opplevelser rundt mat og måltider

  • Kunne inkludere andre skolefag for dybdelæring i mat og helse

  • Kunne reflektere rundt etiske utfordringer i skolefaget mat og helse knyttet til elevers ulike sosiale bakgrunn

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • Praksis

  • Arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid

  • Minimum 70 prosent tilstedeværelse i undervisningen

Andre studenter må ha godkjent:

  • Didaktisk arbeid tilsvarende praksis

  • Arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid

  • Obligatorisk undervisning

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid og praktiske øvelser. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se semesterplan i Canvas).

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.

Som for opptak til masterprogram i

Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 1-7, 2-årig masterprogram

eller

Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, 5-årig masterprogram

Eksamen

Eksamen gjennomføres i gruppe på inntil fire studenter. I eksamensoppgaven skal studentene planlegge, gjennomføre og evaluere et prosjektarbeid i samarbeid med aktuelle samfunnsaktører. Prosjektet skal dokumenteres i en sluttrapport. Vurderingsuttrykk på rapporten: bestått/ ikke bestått. Karakteren gis felles til gruppen.

 

Se nærmere beskrivelse i semesterplan i Canvas.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 18:58:55