ERN400 Mat og kultur i et samfunnsperspektiv
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Vigdis Guttormsen
- Undervisningssemester:
- Høst
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 1-7, 2-årig masterprogram
- Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, 5-årig masterprogram
Undervisningsspråk
NorskForkunnskapskrav
Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN128 Mat og ernæring, ERN129 Mat og undervisning, ERN207 Mat og samfunn og ERN208 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.
Innhold
-
Mat- og måltidssosiologi
-
Elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn i forhold til mat og måltider
-
Religiøse og etniske måltidsskikker og ulike kostmønstre
-
Mat, prioritering og tidsbruk
-
Mat og likestilling
-
Skolefaget mat og helse i Norden
-
Samarbeid med relevante samfunnsaktører
-
Innsats for andre - sosialt entreprenørskap
-
Prosjektarbeid som inkluderer andre skolefag
Faget i praksis
Det er 20 timers praksis i emnet. Målet med praksisen er å gjøre studentene kjent med skolen og å forberede skoleovertakelse i 8. semester i samarbeid med praksislærer.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha inngående kunnskap om matdannelse og måltiders betydning i samfunnet
-
Ha inngående kunnskap om mat og kosthold som identitetsmarkør
-
Kunne identifisere kulturspesifikke kostholdsmønster og tradisjoner
-
Kunne analysere og vurdere likheter og forskjeller i skolefaget mat og helse i Norden
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne analysere tidsbruk og prioriteringer knyttet til matlaging og måltider
-
Kunne utvikle varierte undervisningsopplegg med tanke på elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn som fremmer interkulturell samhandling og forståelse
-
Kunne eksperimentere med måltidet som arena for samhandling, kommunikasjon, likestilling, omsorg, læring og dannelse
-
Kunne bruke sosialt entreprenørskap - innsats for andre - som undervisningsmetode
-
Kunne planlegge, iverksette og evaluere samarbeidsprosjekter med relevante samfunnsaktører
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha et velutviklet ordforråd knyttet til opplevelser rundt mat og måltider
-
Kunne inkludere andre skolefag for dybdelæring i mat og helse
-
Kunne reflektere rundt etiske utfordringer i skolefaget mat og helse knyttet til elevers ulike sosiale bakgrunn
Vilkår for å gå opp til eksamen
Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:
-
Praksis
-
Arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid
-
Minimum 70 prosent tilstedeværelse i undervisningen
Andre studenter må ha godkjent:
-
Didaktisk arbeid tilsvarende praksis
-
Arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid
-
Obligatorisk undervisning
Se mer informasjon i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid og praktiske øvelser. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se semesterplan i Canvas).
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.
Som for opptak til masterprogram i
Fagdidaktikk for grunnskolens trinn 1-7, 2-årig masterprogram
eller
Grunnskolelærerutdanning for trinn 1-7, 5-årig masterprogram
Eksamen
Eksamen gjennomføres i gruppe på inntil fire studenter. I eksamensoppgaven skal studentene planlegge, gjennomføre og evaluere et prosjektarbeid i samarbeid med aktuelle samfunnsaktører. Prosjektet skal dokumenteres i en sluttrapport. Vurderingsuttrykk på rapporten: bestått/ ikke bestått. Karakteren gis felles til gruppen.
Se nærmere beskrivelse i semesterplan i Canvas.