Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Samfunnsrettet ernæringsarbeid er systematisk og evidensbasert innsats for å fremme bærekraftig ernæring. Det retter seg mot alle grupper i samfunnet og alle faser av livet. I dette emnet skal studentene bli kjent med ernæringsfagets historie, utvikling og kunnskapsgrunnlag. De skal lære om kosthold og ernæringsutfordringer i ulike grupper og på ulike arenaer. Forhold som påvirker kosthold og ernæring skal utforskes gjennom den sosioøkologiske modellen. Temaer som gjennomgås i emnet er:

  • Ernæringsfagets historie, utvikling og hovedretninger innenfor fagområdet
  • Samfunnsrettet ernæringsarbeid og kjerneaktiviteter innenfor feltet
  • Kosthold og ernæringsutfordringer i ulike grupper og på ulike arenaer i Norge før ognå 
  • Sosial ulikhet i kosthold
  • Kilder til informasjon om kostholdet og retningslinjer for kosthold til ulike grupper
  • Den sosioøkologiske modellen med utdypende eksempler fra alle nivåer
  • Etiske problemstillinger i ernæringsarbeid

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • Kjenne til ernæringsfagets historie, utvikling og hovedretningene innenfor fagområdet 
  • Kunne gjøre rede for hva samfunnsrettet ernæringsarbeid omfatter og kjerneaktiviteter innenfor feltet
  • Ha kunnskap om befolkningens kosthold og de viktigste ernæringsutfordringene i Norge i ulike sosiale lag og ulike faser av livet
  • Kunne beskrive den sosioøkologiske modellen for å drøfte betydningen av individuelle og samfunnsmessige faktorer for kosthold og spisevaner
  • Kunne reflektere etiske problemstillinger i ernæringsarbeid

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å gå opp til eksamen må studenten ha:

  • Godkjent obligatorisk oppmøte
  • Godkjent arbeidskrav.

Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Arbeidsformene i emnet er forelesninger, praktiske øvelser i undervisningskjøkken selvstudium, gruppearbeid og skriftlig oppgave med muntlig presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Nærmere informasjon finnes i Canvas. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

4 timers individuell skriftlig skoleeksamen. Vurderingsuttrykk: gradert karakter (A-F).

Annen informasjon

Det må påregnes noe egenbetaling i forbindelse med matlagingsaktiviteter i emnet. Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN104 – Samfunnsernæring 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 18:58:53