Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

  • ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger

  • ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid

  • SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi

  • ERN139 Ernæring og metabolisme

  • ERN136 Ernæringspolitikk

  • HEL 103 Folkehelserettet planleggings- og prosjektarbeid

Innhold

Kultur spiller en viktig rolle for kosthold og spisevaner. Dette blir ofte oversett i samfunnsrettet ernæringsarbeid. I dette emnet skal studentene lære seg en systematisk tilnærming til kultursensitivt samfunnsrettet ernæringsarbeid eksemplifisert ved konkrete tiltak på lokalt nivå. Tiltak krever forankring hos relevante aktører og grundig kjennskap til utfordringsbildet. Planlegging og utvikling må være kunnskapsbasert og tiltak må evalueres. Tematikken i emnet omfatter:

  • Kultur og matpraksis
  • Kultursensitivitet
  • Planleggingsmodeller
  • Kartlegging
  • Relevante informasjonskilder og verktøy
  • Lokal forankring, samarbeid og involvering
  • Trinn i planlegging av tiltak
  • Evidensbaserte tiltak versus praksisbasert evidens
  • Utvikling av egne tiltak
  • Implementering og evaluering av tiltak

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • Ha kunnskap om hvordan kultur bestemmer matpraksis og kunne beskrive forskjeller mellom utvalgte matkulturer
  • Kunne reflektere rundt kultursensitive problemstillinger i samfunnsrettet ernæringsarbeid
  • Ha kunnskap om ulike planleggingsmodeller i systematisk samfunnsrettet ernæringsarbeid
  • Kunne utføre kartleggingsarbeid i samfunnsrettet ernæringsarbeid for å identifisere behov og utfordringer og ressurser i en definert gruppe i lokalsamfunnet
  • Kunne planlegge og skissere utvikling, implementering og evaluering av et mindre tiltak rettet mot en definert gruppe i lokalsamfunnet for å fremme bærekraftig og helsefremmende kosthold

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å gå opp til eksamen må studenten ha:

  • Godkjent obligatorisk frammøte

  • Godkjent arbeidskrav

Nærmere informasjon finnes i Canvas

Undervisnings- og læringsformer

Undervisnings- og læringsformer som benyttes i emnet er forelesninger, seminarer, selvstudium og gruppearbeid. Arbeidsomfanget i emnet er beregnet til 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Fem timers skriftlig eksamen under tilsyn. Gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 18:57:39