ERN213 Systematisk ernæringsarbeid i lokalsamfunnet
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlige:
-
- Anine Christine Medin
- Julie Nordli
- Undervisningssemester:
- Høst
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Undervisningsspråk
NorskAnbefalte forkunnskaper
-
ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger
-
ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid
-
SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi
-
ERN139 Ernæring og metabolisme
-
ERN136 Ernæringspolitikk
-
HEL 103 Folkehelserettet planleggings- og prosjektarbeid
Innhold
Kultur spiller en viktig rolle for kosthold og spisevaner. Dette blir ofte oversett i samfunnsrettet ernæringsarbeid. I dette emnet skal studentene lære seg en systematisk tilnærming til kultursensitivt samfunnsrettet ernæringsarbeid eksemplifisert ved konkrete tiltak på lokalt nivå. Tiltak krever forankring hos relevante aktører og grundig kjennskap til utfordringsbildet. Planlegging og utvikling må være kunnskapsbasert og tiltak må evalueres. Tematikken i emnet omfatter:
- Kultur og matpraksis
- Kultursensitivitet
- Planleggingsmodeller
- Kartlegging
- Relevante informasjonskilder og verktøy
- Lokal forankring, samarbeid og involvering
- Trinn i planlegging av tiltak
- Evidensbaserte tiltak versus praksisbasert evidens
- Utvikling av egne tiltak
- Implementering og evaluering av tiltak
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten:
- Ha kunnskap om hvordan kultur bestemmer matpraksis og kunne beskrive forskjeller mellom utvalgte matkulturer
- Kunne reflektere rundt kultursensitive problemstillinger i samfunnsrettet ernæringsarbeid
- Ha kunnskap om ulike planleggingsmodeller i systematisk samfunnsrettet ernæringsarbeid
- Kunne utføre kartleggingsarbeid i samfunnsrettet ernæringsarbeid for å identifisere behov og utfordringer og ressurser i en definert gruppe i lokalsamfunnet
- Kunne planlegge og skissere utvikling, implementering og evaluering av et mindre tiltak rettet mot en definert gruppe i lokalsamfunnet for å fremme bærekraftig og helsefremmende kosthold
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha:
-
Godkjent obligatorisk frammøte
-
Godkjent arbeidskrav
Nærmere informasjon finnes i Canvas
Undervisnings- og læringsformer
Undervisnings- og læringsformer som benyttes i emnet er forelesninger, seminarer, selvstudium og gruppearbeid. Arbeidsomfanget i emnet er beregnet til 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.
Eksamen
Fem timers skriftlig eksamen under tilsyn. Gradert karakter.