Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk eller engelsk

Anbefalte forkunnskaper

  • ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger

  • ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid

  • SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi

  • ERN139 Ernæring og metabolisme

  • ERN136 Ernæringspolitikk

  • HEL103 Folkehelserettet planleggings- og prosjektarbeid

Innhold

I emnet fokuseres det på kjennskap til og konsekvenser av ulike typer feilernæring, deriblant sentrale ikke-smittsomme ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander. Kritiske og sensitive faser for konsekvenser av feilernæring adresseres spesielt. Tematikk i emnet er:

  • Normal vekst og kroppssammensetning gjennom livsløpet
  • Overvekt og fedme, underernæring og relaterte tilstander
  • Mangel på og overskudd av protein og sentrale mikronæringsstoffer
  • Fysiologiske konsekvenser av alkohol
  • Kosthold og hjerte-karsykdom, metabolsk syndrom, diabetes 2 og kreft
  • Ernæring og psykisk helse, spiseforstyrrelser og aldersrelaterte tilstander
  • Matoverfølsomhet og matallergi, fordøyelsessykdommer og -tilstander
  • Den tidlige opprinnelsen til helse og sykdom og ernæringsmessig kritiske og sensitive faser

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • kjenne til betydningen av god ernæring for normal vekst og utvikling fra unnfangelse til voksen alder og gjennom livsløpet
  • ha kunnskap om fysiologiske og helsemessige konsekvenser av feilernæring, herunder underernæring, overernæring og mangler
  • ha kunnskap om sykdomslære ved sentrale ernæringsrelaterte ikke-smittsomme sykdommer og tilstander
  • kunne gjøre rede for kostholdets rolle ved sentrale ernæringsrelaterte ikke-smittsomme sykdommer og tilstander
  • ha kunnskap om hvordan ernæring tidlig i livet kan påvirke livslang helse

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å gå opp til eksamen må studenten ha:

  • Godkjent obligatorisk frammøte.
  • Levert deloppgaver innen fastsatte frister. Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningsformer som benyttes i emnet er forelesninger, seminarer, praktiske antropometriøvelser, formidling til medstudenter og selvstudium. Arbeidsomfanget i emnet er beregnet til 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Individuell mappevurdering. Vurderes med gradert karakter (A-F). Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 18:57:39