Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Anbefalte forkunnskaper

Studenten bør ha gjennomført minimum 60 studiepoeng innenfor studiets fagområde og minimum 10 studiepoeng metode, f.eks. ME-110 Praktisk samfunnsforskning eller ME-100 Samfunnsvitenskapelig metode.

Innhold

Hovedformålet med bacheloroppgaven er å gi studentene mulighet til å fordype seg i et selvvalgt tema. Oppgaven er en selvstendig drøfting og analyse av en sosiologisk problemstilling med utgangspunkt i sosiologisk litteratur eller et empirisk datamateriale. Emnet gir studentene trening i å arbeide selvstendig med faglige spørsmål, og de får opplæring i å skrive en oppgave som skal tilfredsstille krav til vitenskapelig argumentasjon og fremstilling. Bacheloroppgaven tar utgangspunkt i et tema/en problemstilling som enten blir drøftet ut ifra flere teoretiske perspektiv, tidligere forskning eller empirisk analyse av kvantitative eller kvalitative data. Undervisningen vil omfatte forskningsmetode og innføring i akademisk skriving.

Læringsutbytte

Etter fullført emnet skal studentene:

  • kunne gjøre greie for relevant faglitteratur om et eget valgt tema og vise innsikt i teoretiske og metodiske problemstillinger knytt til tema

  • kunne formulere en sosiologisk problemstilling og analysere den

  • kunne innhente, analysere og presentere ulike typer empirisk og teoretisk materiale på en strukturert og faglig tilfredsstillende måte, samt disponere og framstille selvstendig et skriftlig sosiologisk arbeid

  • vise evne til muntlig formidling av eget arbeid

  • ha et bevisst forhold til etiske normer knyttet til hederlig forskningspraksis

  • kunne vurdere kilder kritisk og referere til dem nøyaktig

  • være i stand til å bruke teori og metoder fra sitt fagområde

  • ha omfattende kunnskap om et selvvalgt fordypningstema

Vilkår for å gå opp til eksamen

Deltakelse på obligatoriske undervisningsaktiviteter. Nærmere informasjon gis ved semesterstart i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Hovedarbeidsformen i emnet er studentenes eget arbeid med oppgaven og deltakelse på seminar. Det gis noen forelesninger og seminarer der det forventes aktiv deltakelse fra studentene, samt veiledning individuelt og/eller i gruppe. Deler av undervisningen vil være obligatorisk. Emneansvarlig vil gi nærmere informasjon om dette i undervisningsplanen. Forventet arbeidsomfang er omtrent 540 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Skriftlig bacheloroppgave etter nærmere angitte kriterier. Gradert karakter, A-F

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
SO-306 – Bacheloroppgave i sosialt arbeid 20
SO-301 – Sosialt arbeid 5, marginaliseringsprosesser og fordypningsoppgave 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 20:54:53