Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Emnet undervises på norsk.

Anbefalte forkunnskaper

MAS239 Reguleringsteknikk 1, MAS134 Elektriske kretser og digitalteknikk, MA178 Matematikk 1, MA-179 Matematikk 2, eller tilsvarende. 

Innhold

Prinsipper og virkemåte for DC/AC servomotorer og stepp-motorer med drivkretser - Lastanalyse: beregning av massetreghetsmoment, hastighetsprofil, kraft-/momentbehov. Virkemåte, egenskaper, dimensjonering og valg av transmisjonselementer: gir, skruer, aksler, kjeder, tangentielle driv osv. Prinsipper for design av serie kompensatorer og kaskaderegulering. Oppbygging av programmer i C - datatyper, løkker, valg, funksjoner, tabeller, strenger, pekere, strukturer og inn-/ut programmering. Interne mikrokontroller funksjoner - PWM, Timere, AD/DA og eksterne interrupt. 

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten 

  • kunne anvende metoder for analyse og design av systemer for bevegelsesstyring 

  • kunne gjøre rede for de mest anvendte komponenter for slike systemer 

  • kunne dimensjonere og velge komponenter til denne type systemer 

  • kunne designe kontrollere med utgangspunkt i krav til stabilitet og nøyaktighet 

  • kjenne til mikrokontrollerens oppbygning og programmering av disse i C og være i stand til å utvikle programmer for styringer av servosystemer 

Vilkår for å gå opp til eksamen

Studenten må ha fått godkjent obligatoriske oppgaver for å kunne gå opp til eksamen. Oversikt over obligatoriske oppgaver gis i Canvas ved semesterstart. 

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og øvinger. Det blir gitt øvinger som legges ut på Canvas og gjøres i timeplanfestede timer med fagpersoner tilstede. I emnet brukes oppdaterte digitale verktøy i forbindelse med beregninger, tegning og simuleringer 

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Eksamen

Prosjekt teller 40% og individuell skriftlig eksamen under tilsyn telle 60% av endelig karakter. Gradert karakter. 

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
MAS220 – Servoteknikk 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 20:50:52