Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Emnet er delt inn i to hoveddeler: 

Programmering med MatLab 

Studentene lærer introduksjonsvis om bruk av MatLab som «avansert kalkulator», samtidig som basisfunksjonaliteten i MatLab integrert utviklingsmiljø (IDE) dekkes. 

Studentene lærer deretter grunnleggende programmering i scriptspråket Matlab ved å bli kjent med MatLab-programmers struktur, flytkontroll, variabler, operatorer og funksjoner. Innebygde MatLab-datastrukturer som arrays, structs og cell-arrays behandles, og det sees på utvalgt funksjonalitet fra innebygde biblioteker. 

Siste del av programmeringsdelen dekker anvendt programmering for ingeniørrelevante problemstillinger, herunder numeriske metoder, analyse/databehandling og fremstilling av resultater.  

Fremdriften i programmeringsdelen av emnet er synkronisert med fremdrift i Matematikk 1. 

IKT-sikkerhet 

Studentene lærer om terminologi innenfor IKT-sikkerhet, hvorfor IKT-sikkerhet er viktig og hvordan tilstrekkelig god IKT-sikkerhet oppnås i praksis. 

Emnets IKT-sikkerhetsmodul dekker også personvern i IKT-sammenheng, for å gi studenten et grunnlag for vurdering av når personvernlovgivningen påvirker drifts- og/eller utviklingsfasen av produkter og systemer. 

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten 

  • inneha grunnleggende programmeringsferdigheter i MatLab 

  • kjenne til den viktigste funksjonaliteten i MatLab integrert utviklingsmiljø (eksempelvis kommandolinje, editor og dokumentasjon) 

  • kunne lese og forstå MatLab-kode, kunne planlegge/velge struktur på et program til et gitt formål og kunne skrive programmet og verifisere at det fungerer 

  • kjenne de viktigste programmeringstekniske begreper/terminologi 

  • kunne anvende programmering som verktøy i vitenskapelig sammenheng, eksempelvis visualisere data/resultater og løse enkle ligningssystemer 

  • forstå terminologien innenfor informasjonssikkerhet og ha overordnet kjennskap til hva som ønskes beskyttet og hvorfor det ønskes beskyttet 

  • for et produkt eller enkelt IKT-system være i stand til å identifisere rett risikobilde og kompensere for dette med passende sikkerhetstiltak for å opprettholde tilstrekkelig grad av konfidensialitet, integritet og tilgjengelighet 

  • ha grunnleggende kunnskaper for sikring av personlig påloggingsinformasjon, personlig datautstyr og enkle laboratorieoppsett 

  • forstå terminologien innenfor personvern i IKT-sammenheng og ha overordnet kjennskap til relevant regelverk 

Vilkår for å gå opp til eksamen

Gjennomført obligatoriske øvinger (inkl. laboratorieøvinger). Disse blir kunngjort på Canvas i starten av semesteret. 

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, øvinger og laboratorieøvinger. Laboratorieøvingene utføres i grupper i timeplanfestede timer med fagpersoner tilstede. Forventet arbeidsomfang for gjennomsnittsstudenten er ca. 135 timer. 

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk 1 eller tilsvarende, eller ettårig forkurs for ingeniørutdanning

Eksamen

4 timer individuell skriftlig eksamen. Gradert karakter. 

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 20:49:14