Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Mat- og måltidssosiologi

  • Elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn i forhold til mat og måltider

  • Religiøse og etniske måltidsskikker og kostmønstre

  • Mat, prioritering og tidsbruk

  • Mat og likestilling

  • Skolefaget mat og helse i Norden

  • Samarbeid med relevante samfunnsaktører

  • Innsats for andre - sosialt entreprenørskap

  • Prosjektarbeid som inkluderer andre skolefag

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha inngående kunnskap om matdannelse og måltiders betydning i samfunnet

  • Ha inngående kunnskap om mat og kosthold som identitetsmarkør

  • Kunne identifisere kulturspesifikke kostholdsmønster og tradisjoner

  • Kunne analysere og vurdere likheter og forskjeller i skolefaget mat og helse i Norden

 

Ferdigheter

 

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne analysere tidsbruk og prioriteringer knyttet til matlaging og måltider

  • Kunne utvikle varierte undervisningsopplegg med tanke på elevers ulike sosiale og kulturelle bakgrunn som fremmer interkulturell samhandling og forståelse

  • Kunne eksperimentere med måltidet som arena for samhandling, kommunikasjon, likestilling, omsorg, læring og dannelse

  • Kunne bruke sosialt entreprenørskap - innsats for andre - som undervisningsmetode

  • Kunne planlegge, iverksette og evaluere samarbeidsprosjekter med relevante samfunnsaktører

 

Generell kompetanse

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha et velutviklet ordforråd knyttet til opplevelser rundt mat og måltider

  • Kunne inkludere andre skolefag for dybdelæring i mat og helse

  • Kunne reflektere rundt etiske utfordringer i skolefaget mat og helse knyttet til elevers ulike sosiale bakgrunn

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid

  • obligatorisk undervisning (inkludert fellessamlinger)

 

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • arbeidskrav som beskrevet i semesterplanen som omfatter presentasjon av prosjektarbeid

  • obligatorisk undervisning

 

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, ekskursjon og praktiske øvelser. Relevante digitale verktøy vil benyttes som hjelpemiddel for læring, formidling og vurdering. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se semesterplan i Canvas).

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav.

Eksamen

Eksamen gjennomføres i gruppe på inntil fire studenter. I eksamensoppgaven skal studentene planlegge, gjennomføre og evaluere et prosjektarbeid i samarbeid med aktuelle samfunnsaktører. Prosjektet skal dokumenteres i en sluttrapport. Vurderingsuttrykk på rapporten: bestått/ ikke bestått. Karakteren gis felles til gruppen.

Se nærmere beskrivelse i Canvas.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 03:54:26