ERN212 Ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlige:
-
- Eli Anne Myrvoll
- Anine Christine Medin
- Undervisningssemester:
- Høst
- Undervisningsspråk:
- Norsk eller engelsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Undervisningsspråk
Norsk eller engelskAnbefalte forkunnskaper
-
ERN138 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger
-
ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid
-
SY-124 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi
-
ERN139 Ernæring og metabolisme
-
ERN136 Ernæringspolitikk
-
HEL103 Folkehelserettet planleggings- og prosjektarbeid
Innhold
I emnet fokuseres det på kjennskap til og konsekvenser av ulike typer feilernæring, deriblant sentrale ikke-smittsomme ernæringsrelaterte sykdommer og tilstander. Kritiske og sensitive faser for konsekvenser av feilernæring adresseres spesielt. Tematikk i emnet er:
- Normal vekst og kroppssammensetning gjennom livsløpet
- Overvekt og fedme, underernæring og relaterte tilstander
- Mangel på og overskudd av protein og sentrale mikronæringsstoffer
- Fysiologiske konsekvenser av alkohol
- Kosthold og hjerte-karsykdom, metabolsk syndrom, diabetes 2 og kreft
- Ernæring og psykisk helse, spiseforstyrrelser og aldersrelaterte tilstander
- Matoverfølsomhet og matallergi, fordøyelsessykdommer og -tilstander
- Den tidlige opprinnelsen til helse og sykdom og ernæringsmessig kritiske og sensitive faser
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten:
- kjenne til betydningen av god ernæring for normal vekst og utvikling fra unnfangelse til voksen alder og gjennom livsløpet
- ha kunnskap om fysiologiske og helsemessige konsekvenser av feilernæring, herunder underernæring, overernæring og mangler
- ha kunnskap om sykdomslære ved sentrale ernæringsrelaterte ikke-smittsomme sykdommer og tilstander
- kunne gjøre rede for kostholdets rolle ved sentrale ernæringsrelaterte ikke-smittsomme sykdommer og tilstander
- ha kunnskap om hvordan ernæring tidlig i livet kan påvirke livslang helse
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha:
- Godkjent obligatorisk frammøte.
- Levert deloppgaver innen fastsatte frister. Nærmere informasjon finnes i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningsformer som benyttes i emnet er forelesninger, seminarer, praktiske antropometriøvelser, formidling til medstudenter og selvstudium. Arbeidsomfanget i emnet er beregnet til 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.
Eksamen
Individuell mappevurdering. Vurderes med gradert karakter (A-F). Nærmere informasjon finnes i Canvas.