ERN206 Ernæringsepidemiologi
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Anine Christine Medin
- Undervisningssemester:
- Vår
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Forkunnskapskrav
ERN100 Grunnleggende ernæring, ERN104 Samfunnsernæring og ERN127 Mat, globalisering og bærekraft.
Innhold
-
Definisjon og bruk av ernæringsepidemiologi
-
Kostholdsmetodikk i epidemiologiske studier
-
Endepunkter i epidemiologiske studier
-
Aktuelle studiedesign innen ernæringsepidemiologi
-
Styrker og svakheter ved ulike typer studiedesign innen ernæringsforskning
-
Biomarkører og antropometriske mål
-
Nytenkning innenfor fagområdet
-
Etisk refleksjon rundt eget (og andres) ansvar som rådgiver i ernæringsspørsmål
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
-
ha kunnskap om hva ernæringsepidemiologi er
-
ha kunnskap om mat, næringsstoffer, kosthold og kostholdsmønstre som eksponering og hvordan disse kan måles/operasjonaliseres
-
ha kunnskap om relevante endepunkter i ernæringsforskning og hvordan disse kan måles/operasjonaliseres
-
ha kunnskap om og kunne anvende kostholdsmetoder som brukes i epidemiologiske studier
-
ha kunnskap om relevante studiedesign for sammenhengen mellom kosthold og helse og
kunne gjøre rede for ulike studiedesigns styrker og svakheter i forskning på sammenhengen mellom kosthold og helse
-
ha kunnskap om relevante biomarkører og antropometriske mål innen ernæringsepidemiologi
-
ha kunnskap om konfunderende faktorer i epidemiologiske studier
-
kjenne til de viktigste statistiske begrepene som brukes innen ernæringsepidemiologi
-
kjenne til nytenkning innenfor fagområdet
-
kunne delta i diskurser om kosthold, ernæring og helse
-
kunne reflektere over eget ansvar som rådgiver i ernæringsspørsmål på individ- og samfunnsnivå
Vilkår for å gå opp til eksamen
Godkjent kravene til obligatorisk deltagelse og godkjent arbeidskrav som blir nærmere beskrevet i semesterplanen.
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformene er forelesninger, gruppeoppgaver, gruppe- og plenumsdiskusjoner, praktiske og teoretiske oppgaver og trening i muntlig fremlegg. Deler av undervisningen er obligatorisk. Det gis nærmere informasjon ved studiestart og i semesterplanen.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Generell studiekompetanse og ERN100, ERN104, ERN127 eller tilsvarende.
Eksamen
Muntlig individuell eksamen (45 min) som vurderes med gradert karakter. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN201 – Nordisk mat og matkultur | 5 |
ERN203 – Nordisk mat, kostråd og dietter | 5 |