ERN139 Ernæring og metabolisme
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlige:
-
- Eli Anne Myrvoll
- Anna Matilda Katarina Egeland
- Undervisningssemester:
- Vår
- Undervisningsspråk:
- Norsk eller engelsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Undervisningsspråk
Norsk eller engelskAnbefalte forkunnskaper
-
ERN138-1 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger
-
SY-124-1 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi eller IDR138-1 Arbeidsfysiologi og grunnleggende idrettsernæring
Innhold
Kroppens funksjoner hviler på at organer, celler og vev har tilstrekkelig tilgang til energi og næringsstoffer. I dette emnet er det fokus på prosessene som omdanner mat til næring for kroppens celler og hvordan disse prosessene reguleres. Sentral tematikk i emnet er:
- Normal fordøyelse
- Tarmens mikrobiota
- Absorpsjon, metabolisme og funksjon av energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer
- Ulike nivåer av metabolsk regulering
- Samspillet mellom ernæring og gener
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studentene:
- ha kunnskap om fordøyelse i den friske kroppen
- kjenne til betydningen av tarmens mikrobiota
- ha kunnskap om de energigivende næringsstoffenes absorpsjon og metabolisme i ulike organer og funksjoner i kroppen
- ha kunnskap om vitaminer, mineraler og sporstoffers absorpsjon og funksjoner i kroppen
- ha kunnskap om metabolsk regulering i den friske kroppen
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha godkjent arbeidskrav. Nærmere informasjon finnes i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Forelesninger, seminarer med oppgaver og selvstudium. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.
Eksamen
To timers individuell skriftlig eksamen under tilsyn (flervalgstest). Vurderingsuttrykk: Gradert karakter (A-F).
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN205 – Ernæringsfysiologi | 10 |
ERN100 – Grunnleggende ernæring | 5 |