Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk eller engelsk

Anbefalte forkunnskaper

  • ERN138-1 Mat, næringsstoffer og kostholdsanbefalinger

  • SY-124-1 Kroppens anatomi, fysiologi og biokjemi eller IDR138-1 Arbeidsfysiologi og grunnleggende idrettsernæring

Innhold

Kroppens funksjoner hviler på at organer, celler og vev har tilstrekkelig tilgang til energi og næringsstoffer. I dette emnet er det fokus på prosessene som omdanner mat til næring for kroppens celler og hvordan disse prosessene reguleres. Sentral tematikk i emnet er:

  • Normal fordøyelse
  • Tarmens mikrobiota
  • Absorpsjon, metabolisme og funksjon av energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer
  • Ulike nivåer av metabolsk regulering
  • Samspillet mellom ernæring og gener

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene:

  • ha kunnskap om fordøyelse i den friske kroppen
  • kjenne til betydningen av tarmens mikrobiota
  • ha kunnskap om de energigivende næringsstoffenes absorpsjon og metabolisme i ulike organer og funksjoner i kroppen
  • ha kunnskap om vitaminer, mineraler og sporstoffers absorpsjon og funksjoner i kroppen
  • ha kunnskap om metabolsk regulering i den friske kroppen

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å gå opp til eksamen må studenten ha godkjent arbeidskrav. Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, seminarer med oppgaver og selvstudium. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

To timers individuell skriftlig eksamen under tilsyn (flervalgstest). Vurderingsuttrykk: Gradert karakter (A-F).

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN205 – Ernæringsfysiologi 10
ERN100 – Grunnleggende ernæring 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 5. juli 2024 01:49:44