ERN137 Introduksjon til samfunnsrettet ernæringsarbeid
- Studiepoeng:
- 10
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Cecilie Beinert
- Undervisningssemester:
- Høst
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Samfunnsrettet ernæringsarbeid, bachelorprogram
- Folkehelsearbeid, bachelorprogram
- Samfunnsrettet ernæring, årsstudium
Undervisningsspråk
NorskInnhold
Samfunnsrettet ernæringsarbeid er systematisk og evidensbasert innsats for å fremme bærekraftig ernæring. Det retter seg mot alle grupper i samfunnet og alle faser av livet. I dette emnet skal studentene bli kjent med ernæringsfagets historie, utvikling og kunnskapsgrunnlag. De skal lære om kosthold og ernæringsutfordringer i ulike grupper og på ulike arenaer. Forhold som påvirker kosthold og ernæring skal utforskes gjennom den sosioøkologiske modellen. Temaer som gjennomgås i emnet er:
- Ernæringsfagets historie, utvikling og hovedretninger innenfor fagområdet
- Samfunnsrettet ernæringsarbeid og kjerneaktiviteter innenfor feltet
- Kosthold og ernæringsutfordringer i ulike grupper og på ulike arenaer i Norge før ognå
- Sosial ulikhet i kosthold
- Kilder til informasjon om kostholdet og retningslinjer for kosthold til ulike grupper
- Den sosioøkologiske modellen med utdypende eksempler fra alle nivåer
- Etiske problemstillinger i ernæringsarbeid
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten:
- Kjenne til ernæringsfagets historie, utvikling og hovedretningene innenfor fagområdet
- Kunne gjøre rede for hva samfunnsrettet ernæringsarbeid omfatter og kjerneaktiviteter innenfor feltet
- Ha kunnskap om befolkningens kosthold og de viktigste ernæringsutfordringene i Norge i ulike sosiale lag og ulike faser av livet
- Kunne beskrive den sosioøkologiske modellen for å drøfte betydningen av individuelle og samfunnsmessige faktorer for kosthold og spisevaner
- Kunne reflektere etiske problemstillinger i ernæringsarbeid
Vilkår for å gå opp til eksamen
For å gå opp til eksamen må studenten ha:
- Godkjent obligatorisk oppmøte
- Godkjent arbeidskrav.
Nærmere informasjon finnes i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Arbeidsformene i emnet er forelesninger, praktiske øvelser i undervisningskjøkken selvstudium, gruppearbeid og skriftlig oppgave med muntlig presentasjon. Deler av undervisningen er obligatorisk. Nærmere informasjon finnes i Canvas. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.
Eksamen
4 timers individuell skriftlig skoleeksamen. Vurderingsuttrykk: gradert karakter (A-F).
Annen informasjon
Det må påregnes noe egenbetaling i forbindelse med matlagingsaktiviteter i emnet. Nærmere informasjon finnes i Canvas.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN104 – Samfunnsernæring | 10 |