Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

ELE113-G Kretsteknikk, ELE114-G Elektroniske kretser og ELE216-G2 Analog elektronikk eller tilsvarende

Innhold

Elektroniske komponenter for høyere effekter, H-bro-koblinger for enfase- og trefase-effektstyring, likeretting med effektfaktor-korreksjon (PFC), forskjellige typer svitsjede spenningsomformere inkludert resonansmodus og bidireksjonale DC-DC omformere, vekselretting/invertere, løsninger for bidireksjonal likeretting/vekselretting, frekvensomformere, prinsipper for styring/overvåkning av ladbare batteripakker inkludert celle-balansering, effektstyring av elektriske maskiner, støy og filtrering i svitsjede omformere.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten kjenne viktige egenskaper og begrensninger ved vanlige komponenter for kraft-elektronikk. Videre skal studenten kjenne de vanligste typer svitsjede spenningsomformere, og kunne analysere løsninger med slike. Studenten skal også kjenne prinsipper for likeretting og vekselretting, effektstyring og prinsipper for elektriske maskiner, med hovedvekt på børsteløse DC-motorer (BLDC). Videre skal studenten kjenne oppbygning og funksjon av elektronisk overvåkning/styring for typiske batterisystemer i elektriske apparater og kjøretøy.

Vilkår for å gå opp til eksamen

De obligatoriske teoriøvingsoppgavene må være godkjent for å kunne gå opp til skriftlig eksamen. Oversikt over obligatoriske øvingsoppgaver gis ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og teoriøvinger. Noen av øvingsoppgavene er obligatoriske. Det gis opplæring i bruk av fagrelatert programvare.

Forventet arbeidsomfang for gjennomsnittsstudenten: 200 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse med R1, R2 og Fysikk 1 eller tilsvarende, eller ettårig forkurs for ingeniørutdanning.

Eksamen

4 timer individuell skriftlig eksamen. Gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 20:47:18