Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

Det forutsettes at studenten har kunnskaper fra DAT101 Programmering grunnkurs eller tilsvarende.

Innhold

Kurset gir en generell innføring i prinsipper for grafisk databehandling og teorier som danner grunnlaget for tredimensjonal modellering.

Det undervises i: bruksområder for grafisk databehandling, utstyrsuavhengige grafiske systemer, grunnleggende rastergrafikkalgoritmer for tegning, algoritmer og datastrukturer for klipping, vindusteknikk og transformasjoner, prinsipper for rastergrafikk og interaktive teknikker, spesielle maskinarkitekturer for rastergrafikk, geometrisk modellering av produkter der de ulike metodene diskuteres, gjennomgang av algoritmer for fjerning av skjulte linjer og flater, skyggelegging og glatting av kurver/flater, representasjon av kurver/flater samt modeller for angivelse av lys og farger, tegning/modellering ved hjelp av et aktuelt modelleringsprogram samt programmering av 2D og 3D grafikk i aktuelt programmeringsspråk med tilhørende grafikkpakke.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten kunne:

  • redegjøre for bruksområder, sentrale algoritmer og teknikker for rastergrafikk i to og tre dimensjoner.

  • modellere enkel romlig grafikk i aktuelt visualiseringsprogram.

  • programmere 2D og 3D grafikk i aktuelt programmeringsspråk med tilhørende grafikkpakke.

  • definere og anvende de mest brukte transformasjonene i både 2D og 3D.

  • redegjøre for de algoritmene og teknikkene som er nødvendige for å gjengi romlige objekter på en måte som etterligner virkeligheten på en flat skjerm.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesning og laboratorieøving. Avdelingsingeniør, studentassistent og/eller faglærere er til stede på lab. Det gis opplæring i utvikling og bruk av fagrelatert programvare og maskinvare. Klassene deles i grupper av hensiktsmessig størrelse slik at alle studentene skal ha tilgang til nødvendig utstyr og den hjelpen de trenger til å løse oppgavene. Øvingene foregår som gruppearbeid. Studentene utvikler egne programmer for å løse de gitte oppgavene.

Antall laboratorieoppgaver opplyses ved semesterstart i LMS.

Forventet arbeidsomfang i emnet er ca. 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse

Eksamen

Mappevurdering av laboratorieoppgaver teller 30% og muntlig, individuell eksamen teller 70%. Gradert karakter. Informasjon om krav til innhold i mappe gis ved semesterstart. Det blir ikke arrangert ny/utsatt eksamen for mappen.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
DAT2450 – Grafisk databehandling 10
DAT2450 – Grafisk databehandling 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 20:47:10