Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk eller engelsk

Forkunnskapskrav

BIO112 Introduksjon til biologien

Innhold

Kurset gir en bred innføring i akvatisk økologi med fokus på nordiske forhold. Faget omhandler struktur og funksjon av akvatiske økosystemer fra rent limniske systemer via kystvann til oseaniske systemer og hvordan disse påvirkes av fysiske og biologiske forhold. Mikrobiell, primær og sekundær produksjon og organismene som står for dette i akvatiske systemer vil gjennomgåes. Systemene som dekkes vil være innsjøer, elver, brakkvann, fjæra, pelagiske systemer, havbunnen, og polhav. Klimaendringer og menneskelig aktivitet og påvirkning som fysiske inngrep, fremmede arter, akvakultur og forurensning i akvatiske systemer vil diskuteres. I tillegg gis en introduksjon til statistiske analyser og praktiske øvelser i bruk av analyseverktøyene R og R Studio i begynnelsen av terminen (samkjøring med BIO207 og BIO204).

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha tilegnet seg kunnskap om viktige økosystemer i elver, innsjøer og kystvann og i havet og hvordan disse påvirkes av ulike miljøbetingelser og menneskelig påvirkning.

  • Ha forståelse for prosessene som styrer produksjon og diversitet i ulike akvatiske økosystemer

  • Kunne identifisere interessante faglige problemstillinger, finne frem relevant vitenskapelig litteratur og presentere vitenskapelig informasjon til medstudenter.

  • Få erfaring i gruppearbeid

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å kunne gå opp til avsluttende muntlig eksamen må posterpresentasjonen og felt- og laboratorierapporten være innlevert og presentert i henhold til avtalte frister, se canvas for mer informasjon.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen blir gitt som forelesninger, seminarer, feltarbeid og laboratoriearbeid. Det legges opp til en kombinasjon av individuelt arbeid og gruppearbeid med ulike temaer. Det vil bli gitt introduksjoner til arbeid med vitenskapelige presentasjoner (poster, muntlig fremlegg) samt til bruk av vitenskapelig litteratur.
Emnet har et forventet arbeidsomfang på 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

BIO112 Introduksjon til biologien

Eksamen

Felt-og labrapport teller 20%
Posterpresentasjon teller 30%
Muntlig eksamen teller 50%
Gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 18. juli 2024 03:53:18