Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Utvekslingsstudent inn

Undervisningsspråk

Norsk

Forkunnskapskrav

40 studiepoeng nordisk språk og litteratur eller tilsvarende. Studenter må være i stand til å følge undervisning på norsk og lese pensumlitteratur på norsk, dansk og svensk.

Innhold

Emnet gir en innføring i ulike typer litteraturteori, og trening i å anvende dem i tekstanalyser. Det skilles mellom tekstorienterte, kontekstorienterte og leserorienterte teorier. Disse brukes til å synliggjøre og vurdere ulike aspekter ved litteraturen, for eksempel litterær struktur, politisk tendens eller tolkningskonvensjoner. Studentene får arbeide med nordisk, især norsk, litteratur fra ulike tider og i ulike former, deriblant multimodale verk. De får også øvelse i å vurdere hvilke teorier som kan være nyttige i møtet med forskjellige typer tekster.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studentene

• ha bred kunnskap om noen sentrale teorier om litteratur, både tekstorienterte teorier (om litterær struktur), kontekstorienterte teorier (om litteratur og samfunn) og leserorienterte teorier (om litteratur og leser)

• kunne omsette teoriene i analytiske spørsmål og anvende dem i tekstlesninger

• kunne analysere multimodale tekster, hvor litterære uttrykk samspiller med bilder og/eller lyd

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent muntlig innlegg, eventuelt tilsvarende oppgave, som går fram av informasjon ved semesterstart.

Undervisnings- og læringsformer

Seminar og gruppearbeid. Emnet har et forventet arbeidsomfang på 400 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Eksamen

Individuell hjemmeeksamen med en ukes (sju dagers) innleveringsfrist. Gradert karakter. Oppgaven skal skrives på norsk eller et annet skandinavisk språk (dansk eller svensk). I vurderinga vil det bli lagt vekt på faglig innhold, kommunikativ kompetanse og tilfredsstillende språkføring.

Annen informasjon

Emnet inngår ikke i studieprogram ved Universitetet i Agder. Emnekoden er beregna på utvekslingsstudenter som skal bygge inn 15 studiepoeng (eller mer) norsk i utdannelsen ved sin hjemmeinstitusjon. Emnet kan derfor ikke inngå som en del av norskstudiet for framtidige lærere i norsk grunnskole og videregående skole.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
NO-209 – Litteraturteori og tekstanalyse 15
NO-208 – Emnestudium i nordisk litteratur 10
NOU208 – Emnestudium i nordisk litteratur for utvekslingsstudenter 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:47:35