Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Emnet forutsetter at studentene følger undervisningen i emnene MAS514 Robotikk og instrumentering og MAS515 Maskintekniske systemer 3 parallelt. 

Anbefalte forkunnskaper

MAS413 Maskintekniske systemer 1, MAS414 Maskintekniske systemer 2 eller tilsvarende, MAS416 eller tilsvarende

Innhold

Kurset tar sikte på å videreutvikle ferdigheter i modell basert design, prototype fremtagning, styring og regulering, instrumentering og automasjon. Hovedoppgaven er å designe et mekatronisk system med få frihetsgrader som er i stand til å utføre en foreskreven oppgave. En prototype av det mekatroniske system skal fremstilles, sammenstilles og testes. Videre skal den foreskrevne oppgaven involvere samhandling mellom prototypen og en kommersiell robot som gjøres tilgjengelig for prosjektet. Samhandlingen kan være i form av test av prototypen eller i sammenheng med montering/demontering av prototypen.

Gjentatte temaer for prosjekt vil være:

  • Konseptualisering og design av mekatroniske system (MS).

  • Detaljert design og fremstilling av en eller flere strukturelt kritiske detaljer i MS.

  • Detaljert design og valg av komponenter for aktuering av MS.

  • Utvikling og programmering av en eller flere robot operasjoner for en Cobot (Sammenstilling, testing etc.) for MS.

  • Montering, instrumentering og eksperimentell verifisering av virkemåten til MS.

Prosjektet vil ta utgangspunkt i problemspesifikasjoner relatert til forsknings- og utviklingsprosjekter ved mekatronikkavdelingen eller relevante industrielle problemstillinger.

I tillegg til prosjektarbeidet vil det bli gitt forelesninger innen utvalgte emner relatert til den aktuelle prosjektoppgaven.

Hoveddelen av arbeidet vil være prosjektarbeid utført i gruppe. Detaljert prosjektbeskrivelse vil bli gitt ved oppstarten av kurset.

Læringsutbytte

Etter fullført emne, skal studenten:

  • Kunne utvikle mekatroniske systemer med særlig fokus på modell basert design, prototype fremtagning, styring og regulering, instrumentering og automasjon.

  • Kunne gjennomføre forsknings og utviklingsprosjekt på mekatroniske systemer fra konseptutvikling til ferdig produkt med automatisert funksjonstest.

  • Anvende anerkjente metoder og teori for design og design optimering av mekatroniske systemer.

  • Anvende og videreutvikle kompetanse innen planlegging og gjennomføring av tekniske prosjekter innen design av mekaniske system.

  • Videreutvikle kompetanse i teknisk rapportskriving.

 

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatorisk prosjektarbeid. Utfyllende informasjon vil bli gitt i Canvas ved starten av semesteret. Prosjektrapport må godkjennes for å kunne gå opp til eksamen.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og prosjektarbeid i gruppe.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Skriftlig rapport med muntlig presentasjon og overhøring, Gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:51:05