Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Innhold

Dette emnet er et introduksjonsemne for studenter som ikke har en bachelorgrad innen maskin eller mekatronikk. Emnet består av fire moduler: Statikk & Fasthetslære, Maskinelementer, 3D Modellering & Teknisk Tegning og introduksjon til Finite Element modellering.

Statikk & Fasthetslære: Beregningsteori for statisk bestemte bjelker, rammer, fagverk og sammensatte konstruksjoner. Moment-skjær-torsjon og aksialpåkjenning. Likevekt, grafisk og analytisk metode. Spenningsanalyse for lineært elastisk materiale. Kjennskap til statisk ubestemte konstruksjoner og nedbøyning.

Maskinelementer: Formgiving. Materialer. Bruddhypoteser. Spenningsanalyse. Beregninger av sikkerhet. Forbindelser. Aksler. Kritisk turtall og utbalansering. Deformasjonsberegninger. Kraftoverføringer, lager og tannhjul.

3D Modellering & Teknisk Tegning: Innføring i bruk av moderne DAK-verktøy og fremstilling av tekniske tegninger. 3D-modellering ved anvendelse av DAK-programmet Solid Works med tilleggsverktøy.

Elementmetoden: Introduksjon til elementmetoden, lineære analyser med anvendelse av volumelement. Anvendelse av programvare.

Læringsutbytte

Etter fullført emne, skal studentene

  • ha grunnleggende kunnskaper om utforming og bruk av de viktigste maskinelementene

  • ha dypere kunnskaper om dimensjonering og anvendelse av utvalgte maskindeler

  • kunne anvende 3D-DAK systemet SolidWorks for modell og tegningsgenerering

  • kunne forberede 3D modeller for bruk av elementmetode program

  • kunne gjennomføre grunnleggende elementmetode analyser for optimalisering/verifisering av maskinkonstruksjoner

Vilkår for å gå opp til eksamen

Obligatoriske øvingsoppgaver må være godkjent for å kunne gå opp til eksamen i emnet. Informasjon vil bli gitt i Canvas ved starten av semesteret.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, øvinger og veiledet selvstudium.

Studentevaluering

Emneevaluering gjennomføres som midtveisevaluering og i tråd med normalordningen i kvalitetssikringssystemet kapittel 2.1.1, dersom ikke andre opplysninger gis ved semesterstart.

Eksamen

Individuell digital eksamen, 4 timer. Gradert karakter.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
MAS405 – Maskinelementer og hydraulikk 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:51:00