ERN911 Mat og undervisning
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Vigdis Guttormsen
- Undervisningssemester:
- Vår, Høst
- Undervisningsspråk:
- Norsk
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Mat og helse
Undervisningsspråk
NorskAnbefalte forkunnskaper
ERN910 eller tilsvarende
Innhold
Emnet dekker 15 sp av mat og helse 1. Det gir en innføring i hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningsopplegg i mat og helse og hvordan en kan arbeide med lokale årsplaner. Emnet vektlegger praktiske ferdigheter i matlaging, matvarekunnskap, smak, matdannelse, etisk og bærekraftig forbruk og måltidets plass i skolen. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4.,7. og 10. års trinn.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
kjenne til innholdet i gjeldende styringsdokumenter for mat og helse i grunnskolen og hvordan skolen skal tilrettelegge for helsefremmende kosthold
-
ha kunnskap om matvaregruppene kjøtt, belgvekster, matfett og melk
-
ha kunnskap om hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningen
-
kjenne til kulturelle og religiøse variasjoner i mat og måltider
-
ha kunnskap om ulike merkeordninger for mat
-
kjenne til prinsipper for bærekraftig og etisk matforbruk
-
ha kunnskap om smak og smaksutvikling
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne planlegge og lage trygg og innbydende mat i tråd med de nasjonale kostanbefalingene
-
kunne lage mat med fokus på smak, helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk
-
kunne lede læringsarbeidet i faget gjennom differensierte og varierte undervisningsmetoder og grunngi faglige og didaktiske valg
-
kunne reflektere over mat og helse som ressursfag i skolen og gjennomføre tverrfaglig undervisning
-
kunne bruke mangfoldet i elevgruppen som ressurs i undervisningen
-
kunne vurdere elevenes måloppnåelse og begrunne vurderingene med tanke på videre læring
-
kunne planlegge, gjennomføre og rapportere på en vitenskapelig måte forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til undervisning i mat og helse
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne reflektere over faktorer som fremmer matdannelse
-
kunne gi og ta imot konstruktive tilbakemeldinger på praktisk og teoretisk arbeid og undervisning
-
kunne anvende fagbegreper og forskning til faglig utvikling
Vilkår for å gå opp til eksamen
-
Godkjent frammøte til obligatorisk undervisning
-
Godkjent arbeidskrav
Undervisnings- og læringsformer
Emnet går på våren med to obligatoriske samlinger av tre dagers varighet med nettforelesninger og andre digitale aktiviteter mellom samlingene. Undervisningen kjennetegnes ved ulike arbeidsformer som forelesninger, seminarer, praktisk arbeid på kjøkkenet, fagdidaktiske refleksjoner, gruppearbeid, omvendt undervisning og praktiske og skriftlige arbeidskrav. Emnet forventes å ha arbeidsomfang på 400 timer. Det kreves 100 prosent fremmøte til praktisk undervisning på samlingene.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Godkjent lærerutdanning
Eksamen
Todelt eksamen med gradert karakter:
-
Fagdidaktisk skriftlig semesteroppgave som kan skrives individuelt eller i gruppe. Vekting: 30/100. Karakter: A- F. Alle hjelpemidler tillatt
-
Individuell praktisk muntlig eksamen. Vekting: 70/100. Karakter: A- F. Ingen hjelpemidler tillatt. Varighet: Inntil 30 minutter
Begge eksamensdeler må være bestått for å få samlet karakter i emnet.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN114 – Mat og helse del 2, trinn 1-7 | 15 |
ERN118 – Mat og helse del 2, trinn 5-10 | 15 |
ERN903 – Mat og læring | 15 |
ERN121 – Mat, helse og undervisning | 15 |
ERN128 – Mat og ernæring | 15 |
ERN130 – Mat og undervisning | 15 |