Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

  • Mat og helse

Undervisningsspråk

Norsk

Anbefalte forkunnskaper

ERN910 eller tilsvarende

Innhold

Emnet dekker 15 sp av mat og helse 1. Det gir en innføring i hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningsopplegg i mat og helse og hvordan en kan arbeide med lokale årsplaner. Emnet vektlegger praktiske ferdigheter i matlaging, matvarekunnskap, smak, matdannelse, etisk og bærekraftig forbruk og måltidets plass i skolen. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4.,7. og 10. års trinn.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført emne skal studenten

  • kjenne til innholdet i gjeldende styringsdokumenter for mat og helse i grunnskolen og hvordan skolen skal tilrettelegge for helsefremmende kosthold

  • ha kunnskap om matvaregruppene kjøtt, belgvekster, matfett og melk

  • ha kunnskap om hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningen

  • kjenne til kulturelle og religiøse variasjoner i mat og måltider

  • ha kunnskap om ulike merkeordninger for mat

  • kjenne til prinsipper for bærekraftig og etisk matforbruk

  • ha kunnskap om smak og smaksutvikling

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne planlegge og lage trygg og innbydende mat i tråd med de nasjonale kostanbefalingene

  • kunne lage mat med fokus på smak, helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk

  • kunne lede læringsarbeidet i faget gjennom differensierte og varierte undervisningsmetoder og grunngi faglige og didaktiske valg

  • kunne reflektere over mat og helse som ressursfag i skolen og gjennomføre tverrfaglig undervisning  

  • kunne bruke mangfoldet i elevgruppen som ressurs i undervisningen

  • kunne vurdere elevenes måloppnåelse og begrunne vurderingene med tanke på videre læring

  • kunne planlegge, gjennomføre og rapportere på en vitenskapelig måte forsknings- og utviklingsarbeid knyttet til undervisning i mat og helse

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne reflektere over faktorer som fremmer matdannelse

  • kunne gi og ta imot konstruktive tilbakemeldinger på praktisk og teoretisk arbeid og undervisning

  • kunne anvende fagbegreper og forskning til faglig utvikling

Vilkår for å gå opp til eksamen

  • Godkjent frammøte til obligatorisk undervisning

  • Godkjent arbeidskrav

Undervisnings- og læringsformer

Emnet går på våren med to obligatoriske samlinger av tre dagers varighet med nettforelesninger og andre digitale aktiviteter mellom samlingene.  Undervisningen kjennetegnes ved ulike arbeidsformer som forelesninger, seminarer, praktisk arbeid på kjøkkenet, fagdidaktiske refleksjoner, gruppearbeid, omvendt undervisning og praktiske og skriftlige arbeidskrav. Emnet forventes å ha arbeidsomfang på 400 timer. Det kreves 100 prosent fremmøte til praktisk undervisning på samlingene.

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Godkjent lærerutdanning

Eksamen

Todelt eksamen med gradert karakter:

  • Fagdidaktisk skriftlig semesteroppgave som kan skrives individuelt eller i gruppe. Vekting: 30/100. Karakter: A- F. Alle hjelpemidler tillatt

  • Individuell praktisk muntlig eksamen. Vekting: 70/100. Karakter: A- F. Ingen hjelpemidler tillatt. Varighet: Inntil 30 minutter

Begge eksamensdeler må være bestått for å få samlet karakter i emnet.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN114 – Mat og helse del 2, trinn 1-7 15
ERN118 – Mat og helse del 2, trinn 5-10 15
ERN903 – Mat og læring 15
ERN121 – Mat, helse og undervisning 15
ERN128 – Mat og ernæring 15
ERN130 – Mat og undervisning 15
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:47:34