ERN910 Mat og ernæring
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Vigdis Guttormsen
- Undervisningssemester:
- Vår, Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Mat og helse
Innhold
Emnet gir en innføring i grunnleggende ernæring, helsefremmende kosthold, praktisk matlaging og prinsipper for trygg mat. Studentene får innsikt i hvordan opplæringen i mat og helse kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4.,7. og 10.årstrinn.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
kjenne til hovedpunkter i fagets historie
-
ha grunnleggende kunnskap om ernæring
-
kjenne til norsk ernæringspolitikk, de nasjonale kostanbefalingene og sentrale trekk ved utviklingen i norsk kosthold
-
ha kunnskap om de viktigste kostholdsutfordringene blant barn og unge
-
ha kunnskap om sammenhengen mellom mat og helse
-
ha kunnskap om matvaregruppene frukt og grønt, korn, egg og fisk
-
ha kunnskap om hva begrepet trygg mat innebærer i praksis
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne redegjøre for næringsstoffer og deres betydning for helsen
-
kunne beregne næringsinnhold i maten og vurdere matens ernæringsmessige kvalitet
-
kunne bruke digitale verktøy og medier i undervisningen
-
kunne anvende grunnleggende teknikker i praktisk matlaging
-
kunne finne fram til, anvende og kritisk vurdere forskningsbasert kunnskap med relevans for faget mat og helse
-
kunne kritisk vurdere kostholdsinformasjon og undervisningsmateriell opp mot gjeldene nasjonale kostanbefalinger
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
kunne se faget mat og helse i et samfunnsmessig perspektiv og forstå hvordan faget kan bidra til å utjevne sosial ulikhet i helse
-
kunne reflektere over relevante fagetiske problemstillinger
Vilkår for å gå opp til eksamen
Studenter må ha godkjent:
- frammøte til obligatorisk undervisning
- arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Undervisnings- og læringsformer
Emnet går på høsten med to obligatoriske samlinger av tre dager og nettforelesninger o.l. mellom samlingene. Undervisningen kjennetegnes ved ulike arbeidsformer som forelesninger, seminarer, praktisk arbeid på kjøkkenet, fagdidaktiske refleksjoner, gruppearbeid, omvendt undervisning og praktiske og skriftlige arbeidskrav. Emnet forventes å ha arbeidsomfang på 400 timer. Det kreves 100 prosent fremmøte til praktisk undervisning på samlingene.
Studentevaluering
Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1
Tilgang for privatister
Nei
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Godkjent lærerutdanning
Eksamen
Mappeinnlevering individuelt. Gradert karakter.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN113 – Mat og helse del 1, trinn 1-7 | 15 |
ERN116 – Mat og helse del 1, trinn 5-10 | 15 |
ERN902 – Mat og ernæring | 15 |
ERN122 – Mat, helse og ernæring | 15 |
ERN129 – Mat og undervisning | 15 |
ERN131 – Mat og ernæring | 15 |
ERN100 – Grunnleggende ernæring | 5 |