ERN902 Mat og ernæring
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Anne Merete Selvik Ask
- Undervisningssemester:
- Høst
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
- Mat og helse 1
Forkunnskapskrav
Godkjent lærerutdanning
Innhold
-
Faget i Kunnskapsløftet
-
Nasjonale kostanbefalinger
-
Mat og livsstil
-
Mat og forbruk
-
Utvalgte matvaregrupper
-
Bruk av digitale læremidler i faget
-
Praktisk matlaging
-
Trygg mat
-
Vurdering og veiledning i faget
Læringsutbytte
Etter fullført emne skal studenten kunne
ha kunnskap om nasjonale kostanbefalinger og kunne motivere og tilrettelegge for et helsefremmende kosthold blant barn og unge
ha kunnskap om merkeordninger for mat
redegjøre for næringsinnhold og anvendelsesområde av matvaregruppene frukt og grønt, korn, egg og fisk
bruke digitale verktøy til å beregne næringsstoffinnhold og vurdere matens ernæringsmessige kvalitet
beherske grunnleggende teknikker og redskapsbruk i praktisk matlaging
anvende faglige kunnskaper om renhold, hygiene og trygg mat
planlegge, gjennomføre og vurdere læringsarbeid i mat og helse
vurdere elevenes måloppnåelse med og uten karakter
kjenne til fagets historie og sentrale styringsdokumenter for mat og helse i skolen
Vilkår for å gå opp til eksamen
-
Godkjent krav til obligatorisk deltakelse
-
Godkjent arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
Undervisnings- og læringsformer
Videoforelesninger, demonstrasjoner, praktisk arbeid, oppgaver med og uten presentasjon, nettdiskusjon, bruk av digitale verktøy, utarbeiding og utprøving av undervisningsopplegg i praksis.
Det vil være to samlinger á 3 dager på UiA.
Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer.
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
Fullført og godkjent lærerutdanning.
Eksamen
Individuell hjemmeeksamen over to uker. Gradert karakter.
Reduksjon i studiepoeng
Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:
Emne | Studiepoengreduksjon |
---|---|
ERN128 – Mat og ernæring | 15 |
ERN131 – Mat og ernæring | 15 |
ERN910 – Mat og ernæring | 15 |