Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Forkunnskapskrav

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning (evt. ERN130 Mat og undervisning + ERN131 mat og ernæring), ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Innhold

  • Matens historie

  • Mat i verden

  • FNs bærekraftsmål

  • Matsikkerhet nasjonalt og globalt

  • Bærekraftperspektiver i matproduksjon, husholdning og den enkeltes matvalg

  • Sesongbasert kosthold

  • Etiske aspekter knyttet til kosthold

  • Markedskrefter/multinasjonale selskaper/reklame

  • Innovativ mat i et bærekraftsperspektiv

  • Entreprenørskap innenfor mat og forbruk

  • Etnografisk/netnografisk prosjektarbeid der kortere studentutveksling, feltarbeid eller datainnsamling via sosiale medier inngår

  • Populærvitenskapelig fagformidling

 

Faget i praksis

 

Det er 100 timer praksis i emnet. Skoleovertagelse inngår i praksistiden. Studentene skal videreutvikle og prøve ut undervisningsopplegg med digitale komponenter utviklet i tidligere emne. Studentenes erfaringer og refleksjoner fra praksisperioden vil danne grunnlag for diskusjoner og oppfølgingsaktiviteter i emnet.

Læringsutbytte

Kunnskap

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Ha avansert kunnskap om mat gjennom tidene og kostholdets betydning for samfunnsutvikling og human kapital

  • Ha kunnskap om forhold som påvirker matsikkerhet (food security), nasjonalt og globalt

  • Ha inngående kunnskap om FNs bærekraftsmål i relasjon til mat og helse

  • Ha avansert kunnskap om hvordan mat og matproduksjon påvirker miljøet

  • Ha inngående kunnskap om bærekraft `fra jord og fjord til bord

  • Ha inngående kunnskap om ulike kostholds miljøavtrykk

  • Ha innsikt i hvordan den enkelte husholdning kan påvirke miljøet gjennom redusert matsvinn

  • Ha innsikt i hvordan markedskrefter og matindustri påvirker matvalg og miljø

 

Ferdigheter

 

Etter fullført emne skal studenten

 

  • Kunne praktisk utnytte sesongens råvarer og lokal mat

  • kunne eksperimentere med matrester for å redusere matsvinn

  • Kunne visualisere mat og måltiders miljøbelastning ved bruk av ulike verktøy

  • Kunne utvikle undervisningsopplegg som fremmer god utnyttelse av ressurser

  • Kunne forberede, gjennomføre og evaluere prosjekt der feltarbeid med innsamling av etnografiske data inngår

  • Kunne skape arenaer for etisk refleksjon rundt kosthold og bærekraft

  • Kunne formidle fagstoff på en populærvitenskapelig måte

 

 

Generell kompetanse

 

Etter fullført emne skal studenten

  • Kunne reflektere rundt etiske spørsmål knyttet til eget matforbruk og fordeling av mat i verden

  • Kunne tilrettelegge for læring som fremmer handlingsklokskap i forhold til mat og bærekraft

  • Kunne bidra til nytenkning og innovasjon innenfor bærekraftig matforbruk

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha bestått:

  • praksis

 

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • obligatorisk undervisning

 

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

  • obligatorisk undervisning

 

Se mer informasjon i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, feltarbeid/kortere studentutveksling og praktiske øvelser. Relevante digitale verktøy vil benyttes som hjelpemiddel for læring, formidling og vurdering. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se mer informasjon i Canvas).

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

For enkeltemnestudenter: fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav:

Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN130 Mat og undervisning, ERN131 Mat og ernæring, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.

Eksamen

Mappeeksamen som vurderes med gradert karakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:47:29