ERN405 Mat og forbruk i et bærekraftsperspektiv
- Studiepoeng:
- 15
- Ansvarlig avdeling:
- Fakultet for helse- og idrettsvitenskap
- Emneansvarlig:
- Camilla Bjornes
- Undervisningssemester:
- Vår
- Varighet:
- 1 semester
Emnet er tilknyttet følgende studieprogram
Forkunnskapskrav
Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN134 Mat, ernæring og undervisning (evt. ERN130 Mat og undervisning + ERN131 mat og ernæring), ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.
Innhold
-
Matens historie
-
Mat i verden
-
FNs bærekraftsmål
-
Matsikkerhet nasjonalt og globalt
-
Bærekraftperspektiver i matproduksjon, husholdning og den enkeltes matvalg
-
Sesongbasert kosthold
-
Etiske aspekter knyttet til kosthold
-
Markedskrefter/multinasjonale selskaper/reklame
-
Innovativ mat i et bærekraftsperspektiv
-
Entreprenørskap innenfor mat og forbruk
-
Etnografisk/netnografisk prosjektarbeid der kortere studentutveksling, feltarbeid eller datainnsamling via sosiale medier inngår
-
Populærvitenskapelig fagformidling
Faget i praksis
Det er 100 timer praksis i emnet. Skoleovertagelse inngår i praksistiden. Studentene skal videreutvikle og prøve ut undervisningsopplegg med digitale komponenter utviklet i tidligere emne. Studentenes erfaringer og refleksjoner fra praksisperioden vil danne grunnlag for diskusjoner og oppfølgingsaktiviteter i emnet.
Læringsutbytte
Kunnskap
Etter fullført emne skal studenten
-
Ha avansert kunnskap om mat gjennom tidene og kostholdets betydning for samfunnsutvikling og human kapital
-
Ha kunnskap om forhold som påvirker matsikkerhet (food security), nasjonalt og globalt
-
Ha inngående kunnskap om FNs bærekraftsmål i relasjon til mat og helse
-
Ha avansert kunnskap om hvordan mat og matproduksjon påvirker miljøet
-
Ha inngående kunnskap om bærekraft `fra jord og fjord til bord
-
Ha inngående kunnskap om ulike kostholds miljøavtrykk
-
Ha innsikt i hvordan den enkelte husholdning kan påvirke miljøet gjennom redusert matsvinn
-
Ha innsikt i hvordan markedskrefter og matindustri påvirker matvalg og miljø
Ferdigheter
Etter fullført emne skal studenten
-
Kunne praktisk utnytte sesongens råvarer og lokal mat
-
kunne eksperimentere med matrester for å redusere matsvinn
-
Kunne visualisere mat og måltiders miljøbelastning ved bruk av ulike verktøy
-
Kunne utvikle undervisningsopplegg som fremmer god utnyttelse av ressurser
-
Kunne forberede, gjennomføre og evaluere prosjekt der feltarbeid med innsamling av etnografiske data inngår
-
Kunne skape arenaer for etisk refleksjon rundt kosthold og bærekraft
-
Kunne formidle fagstoff på en populærvitenskapelig måte
Generell kompetanse
Etter fullført emne skal studenten
-
Kunne reflektere rundt etiske spørsmål knyttet til eget matforbruk og fordeling av mat i verden
-
Kunne tilrettelegge for læring som fremmer handlingsklokskap i forhold til mat og bærekraft
-
Kunne bidra til nytenkning og innovasjon innenfor bærekraftig matforbruk
Vilkår for å gå opp til eksamen
Grunnskolelærerstudenter må ha bestått:
-
praksis
Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:
-
arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
-
obligatorisk undervisning
Enkeltemnestudenter må ha godkjent:
-
didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis
-
arbeidskrav beskrevet i semesterplanen
-
obligatorisk undervisning
Se mer informasjon i Canvas.
Undervisnings- og læringsformer
Undervisningen består av fellesforelesninger, individuelt arbeid, gruppearbeid, prosjektarbeid, feltarbeid/kortere studentutveksling og praktiske øvelser. Relevante digitale verktøy vil benyttes som hjelpemiddel for læring, formidling og vurdering. Fagformidling og utvikling av relevante undervisningsopplegg med utgangspunkt i fagstoffet vil stå i fokus i alle aktiviteter. Forventet arbeidsomfang for emnet er 400 timer. Deler av undervisningen er obligatorisk (se mer informasjon i Canvas).
Studentevaluering
Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.
Tilbys som enkeltemne
Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.
Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne
For enkeltemnestudenter: fullført lærerutdanning rettet inn mot grunnskolen/videregående opplæring, samt ordinære forkunnskapskrav:
Bestått 150 studiepoeng i grunnskolelærerutdanningen, inkludert 30 studiepoeng i Pedagogikk og elevkunnskap, ERN130 Mat og undervisning, ERN131 Mat og ernæring, ERN209 Mat og samfunn og ERN210 Mat og entreprenørskap eller tilsvarende.
Eksamen
Mappeeksamen som vurderes med gradert karakter.