Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk

Innhold

Nok mat, sunn mat og trygg mat er en grunnleggende forutsetning for helse, funksjon og trivsel. I dette emnet er det fokus på mat og hvordan måltider og kosthold kan planlegges i tråd med kostrådene og på måter som dekker kroppens behov for energi og næringsstoffer. Bærekraftsperspektiver på kostholdets sammensetning vil bli diskutert. Studentene skal lære seg kostrådene og næringsstoffanbefalingene, samt opparbeide digitale og analytiske ferdigheter for næringsberegning og -vurdering av måltider og kosthold. Tematikk i emnet er:

  • Energigivende næringsstoffer, vitaminer, mineraler og sporstoffer
  • Ulike matvaregrupper
  • Potensiell ny mat
  • Ulike matvaregruppers innhold av energi og næringsstoffer
  • Anbefalt inntak av matvaregrupper og næringsstoffer
  • Planlegging, næringsberegning og vurdering av menyer
  • Prosessering av mat
  • Ulike matvarers klima- og miljøavtrykk
  • Mattrygghet og uønskede stoffer i mat
  • Modeller for å visualisere informasjon om sunt og bærekraftig kosthold

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten

  • ha kunnskap om ulike matvaregrupper og deres næringsinnhold
  • ha kunnskap om kostrådene og anbefalt inntak av de ulike næringsstoffene kunne utvikle og næringsberegne menyer for ulike typer kosthold og tilpasse disse i tråd med gjeldende anbefalinger
  • kjenne til hovedtyper av uønskede stoffer i mat
  • ha grunnleggende kunnskap om mattrygghet
  • kunne reflektere rundt etablerte og potensielle nye matvaregrupper i et bærekraftsperspektiv

Vilkår for å gå opp til eksamen

For å gå opp til eksamen må studenten ha:

  • Godkjent deltakelse på obligatorisk undervisning 
  • Godkjent innleveringsoppgaver knyttet til næringsberegning av ulike kostmønstre opp mot næringsanbefalingene.

Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, gruppearbeid, praktiske øvelser i undervisningskjøkken, bruk av digitale næringsberegningsverktøy, studentpresentasjoner og selvstudium. Deler av undervisningen er obligatorisk. Nærmere informasjon finnes i Canvas. Arbeidsomfang i emnet er beregnet til 270 timer

Studentevaluering

Emneansvarlig fastsetter i samråd med studenttillitsvalgt evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering i tråd med kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilbys som enkeltemne

Ja, hvis ledig kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Generell studiekompetanse.

Eksamen

Tre dagers hjemmeeksamen i gruppe. Gruppen gis en felles karakter. Vurderingsuttrykk: bestått/ ikke bestått. Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Annen informasjon

Det må påregnes noe egenbetaling i forbindelse med matlagingsaktiviteter i emnet. Nærmere informasjon finnes i Canvas.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN132 – Matvarekunnskap og praktisk matlaging 5
ERN111 – Matvarekunnskap 5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:47:24