Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Innhold

Emnet dekker 15 sp av mat og helse 1 i grunnskolelærerutdanningen 1-7. Det gir en innføring i hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningsopplegg i mat og helse og hvordan en kan arbeide med lokale årsplaner. Emnet vektlegger praktiske ferdigheter i matlaging, matvarekunnskap, matdannelse og måltidets plass i skolen. Undervisning og arbeidskrav er i tråd med kompetansemålene i mat og helse etter 4. og 7.årstrinn.

 

Faget i praksis

Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 1-7. Studentene skal i løpet av praksisperioden prøve ut et innovativt undervisningsopplegg i praktisk matlaging med fokus på elevaktive metoder, som de har utviklet som arbeidskrav i emnet. Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.

Læringsutbytte

Kunnskap

Etter fullført emne skal studenten

  • kjenne til hovedpunkter i fagets historie

  • kjenne til innholdet i gjeldende styringsdokumenter som regulerer læringsarbeidet i mat og helse i grunnskolen

  • ha kunnskap om ulike matvaregrupper, bearbeiding av mat og kjøkkenhygiene

  • ha kunnskap om hvordan didaktiske planleggingsmodeller kan anvendes i undervisningen

  • kjenne til kulturelle variasjoner i mat og måltider

 

Ferdigheter

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne planlegge og lage trygg og innbydende mat i tråd med de nasjonale kostanbefalingene

  • kunne lage mat med fokus på helse, kulturelt mangfold og bærekraftig forbruk

  • kunne iverksette tiltak for å redusere matsvinn

  • kunne lede læringsarbeidet i mat og helse gjennom differensierte og varierte undervisningsmetoder og grunngi faglige og didaktiske valg

  • kunne anvende grunnleggende teknikker i praktisk matlaging

  • kunne legge til rette for varierte smaksopplevelser

  • kunne vurdere elevenes kompetanse og begrunne vurderingene med tanke på videre læring

  • kunne planlegge og gjennomføre begynneropplæring i mat og helse med fokus på grunnleggende ferdigheter i regning og språk

 

Generell kompetanse

Etter fullført emne skal studenten

  • kunne reflektere over faktorer som fremmer matdannelse

  • kunne reflektere over og utvikle egen profesjonalitet som lærer i mat og helse

  • ha innsikt i profesjonsetiske problemstillinger og kunne anvende faget mat og helse som læringsmiljø og danningsarena

  • kunne gi og ta imot konstruktive tilbakemeldinger på praktisk og teoretisk arbeid og undervisning

Vilkår for å gå opp til eksamen

Grunnskolelærerstudenter må ha bestått:

  • praksis

 

Grunnskolelærerstudenter må ha godkjent:

  • frammøte til obligatorisk undervisning

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

 

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som praksis

  • arbeidskrav beskrevet i semesterplanen

 

Enkeltemnestudenter må ha godkjent:

  • frammøte til obligatorisk undervisning

Undervisnings- og læringsformer

Undervisningen består av praktisk matlaging, prosjektarbeid og fellesforelesninger. Arbeid med faget vil bli knyttet opp mot praksis i grunnskolen for trinn 1-7. Studentene vil benytte relevante pedagogiske digitale verktøy og nettsider.

 

Arbeidsomfang i emnet er beregnet til ca. 400 timer. Deler av undervisningen krever 100 % fremmøte. Det er krav om minimum 70 prosent fremmøte til øvrig undervisning. Se Canvas for nærmere informasjon.

 

Det inngår 15 dager praksis for grunnskolelærerstudenter. Andre studenter skal utføre et didaktisk arbeid av tilsvarende omfang som må være bestått.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilbys som enkeltemne

Ja, med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Opptakskrav hvis tilbudt som enkeltemne

Opptakskrav for enkeltemnestudenter er fullført lærerutdanning rettet mot grunnskolen/ videregående opplæring.

Eksamen

Praktisk muntlig individuell skoleeksamen som vurderes med gradert karakter.

Se nærmere beskrivelse i semesterplanen.

Annen informasjon

I emnet inngår praktisk matlaging. Råvarene ansees som læremidler, j.fr. forskrift om

egenbetaling ved universiteter og høyskoler § 3-3 (1). Det kreves derfor kostpenger av

studentene som deltar i undervisningen. Det vil bli gitt informasjon om beløp og

betalingsordning ved oppstart av undervisningen.

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
ERN114 – Mat og helse del 2, trinn 1-7 15
ERN118 – Mat og helse del 2, trinn 5-10 15
ERN903 – Mat og læring 15
ERN121 – Mat, helse og undervisning 15
ERN910 – Mat og ernæring 15
ERN101 – Formidling og praksis 1 10
ERN102 – Praktisk matlaging 10
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:47:21