Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Innhold

Et hovedtema i emnet er hvordan ulike nasjonale økonomier er kulturelt og institusjonelt forankret. Dette er et tema som bl.a. er diskutert innenfor det feltet som heter variety of capitalism. Her snakker man om ulike institusjonelle nasjonal økonomiske systemer og hvordan de gir seg utslag bl.a. i forhold til globalisering og samhandling og endringer i det indre marked i EU. Diskusjonen om det som er kalt den nordiske modell føyer seg inn i den internasjonale debatten om betydningen av ulike nasjonale modeller.

Emnet presenterer prinsipper, teorier og modeller som basis for å diskutere disse temaene. Emnet vil ha en historisk del der man ser på debattene som har vært mellom politikk og det politiske systemet og de posisjonene man har om dette i ulike disipliner. Videre vil emnet diskutere dagens debatt om betydning av institusjoner i økonomien, diskusjonen om innovasjonssystemer, betydningen av ulike nasjonale økonomiske systemer og debatten om den nordiske modellens status idag.

Læringsutbytte

etter endt emne skal studenten

  • ha innsikt i hvordan økonomien er forankret i kulturelle og institusjonelle forhold

  • kunne anvende teorier, modeller og begreper fra faget til å gjøre egne vurderinger og analyser av relevant empiri for næringsstrategiske og politiske formål

  • kunne anvende kunnskapen aktivt gjennom å reflektere kritisk og selvstendig om hvordan institusjonelle forhold influerer innovasjonsatferd

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og gruppediskusjoner. Studenten skal skrive et term paper og legge fram tema fra pensum for gruppediskusjoner.Nærmere informasjon vil bli gitt i Canvas.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Eksamen

Eksamen er todelt:

  • Individuell term paper teller 40 %

  • 4 timer individuell skriftlig eksamen teller 60 %

Reduksjon i studiepoeng

Innholdet i dette emnet dekkes helt eller delvis av annet emne. Tas ett av disse emnene i tillegg, reduseres studiepoengene som følger:

Emne Studiepoengreduksjon
SE-410 – Institusjonell økonomi 7.5
Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 30. juni 2024 02:44:59