Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

English

Anbefalte forkunnskaper

Fullført ST-100, ST-200, ORG-100 og ORG-200.

Innhold

I kjølvannet av annen verdenskrig har antallet og omfanget av mellomstatlige organisasjoner økt dramatisk både på regionalt og globalt nivå. Eksempel på dette er EU, FN-institusjonene og WTO. Mange av disse organisasjonene som f.eks. EU har utviklet styringskompetanse i kjerneområdene for den klassiske nasjonalstaten (f.eks. økonomisk politikk eller sikkerhet). I løpet av de siste 15 årene har mellomstatlige organisasjoner fortsatt å ekspandere, men det har også vært et skift til nye organisasjonsformer i transnasjonal styring f.eks. plurilaterale klubber, transnasjonale offentlig-privat samarbeider, samt private, transnasjonale reguleringsorganisasjoner. Det økende mangfoldet og kompleksitet av transnasjonale institusjonelle landskapet har viktige implikasjoner for global politikk.

Den første delen av kurset gir studentene de nødvendige byggeklosser fra ulike teoretiske perspektiver om endring og stabilitet i organisatoriske systemer.

Den andre delen av kurset knytter disse teoretiske innsikter til en rekke spesifikke politikkområder. Disse inkluderer transnasjonal ledelse i helsepolitikk, miljøpolitikk, regionalisme, internasjonal bistand og utvikling, høyere utdanning og finans. Gjennom grundig studie av ulike former av internasjonalt samarbeid innenfor disse konkrete politikkområder, vil studentene få en dyptgående forståelse av den transnasjonale politiske prosess, og dens variasjoner mellom politikkområder.

Læringsutbytte

Etter fullført emne skal studenten:

  • kjenne til fremveksten og spredning av nye organisasjonsformer og funksjoner i dagens \ transnasjonal governance.

  • forstå kompleksiteten i koordinering og power-sharing avtaler mellom flere aktører i forskjellige former av transnasjonal styring

  • ha kunnskap om forholdet mellom institusjoner og sosiale og politiske resultater.

  • ha kunnskap om legitimiteten til internasjonale organisasjoner.

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent gruppepresentasjon. Ytterligere informasjon vil bli gitt i Canvas.

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger, gruppearbeid. Arbeidsomfanget tilsvarer 270 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1.

Tilgang for privatister

No.

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Eksamen

Gruppeoppgave / forskningsoppgave (5000 ord) - gruppekarakter. Gradert A-F.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:39:54