Emnet er tilknyttet følgende studieprogram

Undervisningsspråk

Norsk.

Anbefalte forkunnskaper

SE-213 Mikroøkonomi.

Innhold

Norge er rikt på fornybare og ikke fornybare ressurser. Dette emnet analyserer forutsetninger og betingelser for optimal og bærekraftig forvaltning av disse ressursene. Det vil bli lagt vekt på å drøfte privatøkonomisk og samfunnsøkonomisk optimal utnyttelse av både fornybare (eksempelvis innenfor fiskerinæringen og skogbruket) og ikke-fornybare naturressurser (eksempelvis olje og gass). Blant annet vil elektrisitetsøkonomi basert på vannkraft være et tema i emnet. Det gjelder både utbygging av og prissetting i denne kapasitetsstyrte næringen. Emnet vil også drøfte lokale og internasjonale miljøproblem knyttet til forvaltning av naturressurser, og hvordan disse kan inkluderes i analyser av optimal forvaltning.

Læringsutbytte

Etter å ha fullført dette emnet skal studenten: • kunne gjøre rede for hva som er privatøkonomisk og samfunnsøkonomisk optimal utnyttelse av fornybare og ikke-fornybare naturressurser • kunne gjøre rede for hva som gir samfunnsøkonomisk optimal prissetting og utbygging av produksjonskapasitet i kapasitetsstyrte næringer • kunne forklare for hva som menes med eksterne virkninger og at dette leder til avvik mellom privatøkonomisk og samfunnsøkonomisk optimal ressursutnyttelse • kunne redegjøre for forskjellen mellom lokale og internasjonale miljøproblemer og drøfte noen hovedproblemstillinger i arbeidet med internasjonale miljøproblemer, eksempelvis innenfor klimapolitikken • Ha kunnskap om myndighetenes forvaltning av naturressursene og kunne analysere bruk av direkte og indirekte virkemidler i miljøpolitikken

Vilkår for å gå opp til eksamen

Godkjent obligatoriske innlevering. Mer informasjon i Canvas

Undervisnings- og læringsformer

Forelesninger og gruppearbeid. Emnets forventede arbeidsomfang er 200 timer.

Studentevaluering

Emneansvarlig i samråd med studenttillitsvalgt fastsetter evalueringsform og om emnene skal ha midtveis- eller sluttevaluering, jf. kvalitetssystemet kapittel 4.1. Informasjon om evalueringsform for emnet publiseres i Canvas.

Tilgang for privatister

Ja

Tilbys som enkeltemne

Ja. Med forbehold om ledig plass/kapasitet.

Eksamen

4 timers skriftlig eksamen med bokstavkarakter.

Sist hentet fra Felles Studentsystem (FS) 1. juli 2024 02:39:34